Top 10+1 razlog zašto nam je bolje, nego ovima što su otišli!

-Pišeš li? -Ponekad. Što? -Pišeš li naručene tekstove? -Nikad.

Nikad ne reci nikad.
Tema ovog naručenog teksta ili unaprijed zadatog je “Zašto ostati u Bosni i Hercegovini”. Iako svojim djelovanjem na sve moguće načine održavam ideju da vrijedi ostati, naravno da sam duboko u sebi svjestan da oni što su otišli – već sada mnogo bolje žive. Mnogo bolje žive već ja, mnogo bolje žive već što su živjeli. Uglavnom, mnogo bolje žive.
Pošto sam prinuđen da vam ovim tekstom dam razloge zašto ostati u Bosni i Hercegovini, ne smijem pisati negativno. A pošto imam ozbiljan problem da sastavim rečenicu u koju ne vjerujem, a neko će je drugi pročitati – dostavljam vam listu zašto ostati u Bosni i Hercegovini:
 • ZATO ŠTO je posao lako naći.

Sve što vam treba je nešto keša i “prava osoba” kojoj ćete uručiti novac u zamjenu za radni odnos. A pošto se kod nas njeguju tradicionalne, kao npr. porodica je na prvom mjestu, vrijednosti, ako je “prava osoba” rod – onda možete i besplatno dobiti posao.
 • ZATO ŠTO žena zna ‘dje joj mjesto

Druže moj, sve ti vjerujem. Rospija raspala. Ona će tebi pričati koliko ćeš ti popiti. Nek’ si je razbio. Mora se znat ko je je muško. Oni zapadni papučari beknut ne smiju. Odma’ policiju rospija zove. Dokle je to dovelo ovaj svijet, da ni svoje dijete ne smiješ poslati po prut sebi da ubere. Ccc..
 • ZATO ŠTO ti tata završava fax

Dva su puta do sreće. Jedan javni i drugi privatni. Svejedno je kojim ćeš, dokle god znaš da                svaki predmet ima cijenu. Tvoje je sine/”šćeri” samo da se upišeš i pojaviš. Ponekad. Baba će riješiti ostalo.
P.s. ne mora uvijek parama, može nešto i stranački. Zato biraj stranku, koja drži Ministarstvo obrazovanja ???? Zahvalićeš mi se poslije. He he he.
 • ZATO ŠTO se ne moraš osamostaliti. NIKAD.

Sasvim je okej, mamina srećice, da živiš sa roditeljima do dvadeset i pete. Mamica zna najbolje. I kakva jaja za doručak voliš i koje čarape i gaće da ti kupi. Krevet će mama namjestit, mama će i usisat i oprati suđe, a tvoje je samo da slušaš mamu. Pa kad kolega sa posla zamoli za glas, glasaj druže. Šta fali. Mama zna najbolje. He he he.
 • ZATO ŠTO nema čekanja u bolnici

Malo milosti/hedije za doktora, hećima i sestru na šalteru. Fesić u džep mantila i eto te preko reda na magnetnoj. Pa gdje ima bajo moj da odma’ dođeš na red? Ni’dje.
Ne mora fesić. Mogu i evrići. 
 • ZATO ŠTO dijete pošalješ po tuzlaka i auru lajt

Rodiš ga u Glazgovkirhenu*. Nosaš ga 9 mjeseci u stomaku, odgajaš, oblačiš, hraniš i ono se vrati iz radnje bez cigara i pive. Teta mu nije htjela prodat. Da si bila normalna i da si ga rodila kod nas u Bosni, pa ga pošalješ po jaja, salamu, tuzlaka I auru lajt. Ono sebi kupi lizalo i jedva vukljari pola gajbe pive I šteku cigara. Osmijeh od uha do uha. NEPROCJENJIVO.
 • ZATO ŠTO kaznu ne moraš platiti

Baš si zasjeo sa društvom. Malo meze, malo rakija. Pivom betoniraš.  Popila se više koja. Da si negdje na zapadu pozvao bi taksi, a po tatinog audija došao sutra. Ali ko će tebi govorit možeš li ti pijan vozit.
-“Dobro večer.”
-“Dobro večer.”
– “Redovna kontrola, jes’ to pjan?”
– “Ma malo prijatelju. He he he. Posjed’lo se s jaranima.”
– “Vozačku, ličnu i 2 cenera stavi.”
– “Evo.”
– “Hvala! Polako vozi!”
 • ZATO ŠTO su mlada i mladoženja od naših

Bajo moj, mali od strike Mikija doveo Indijanku, Indijku šta je već u kuću. Eno je strina pobudalila. Došla mladina famelija u goste, ona ragu čorbu i teletinu sa krompirom spremila. Prijatelji ni čorbu nisu probali.
 Šta ti dijete može napravit, to ne može niko.

 • ZATO ŠTO smeće bacaš gdje god poželiš

Zamisli moraš da sortiraš smeće. Ovamo plastika, tamo karton – ovdje staklo. Ili odeš sa rajom na roštilj, a onda moraš svo smeće da pokupiš i poneseš sa sobom. Budalaština živa.
Još ti samo treba da pijan razmišljaš kako sortirati smeće i gdje ga baciti..
Ma malo se posjedilo. He he he.
 • ZATO ŠTO su ratni zločinci neodoljivo kul

Nema bajo kod nas tih vaših Ninberških procesa. Nepisano nam je pravilo da je svaki ratni profiter – HEROJ. I nemoj da probaš javnost dovesti u zabludu da to nije tako. Ubio, pokl’o? Pa šta ima veze? I oni su naše.. Ccc
 • ZATO ŠTO sve što se dešaje – STRANKA RJEŠAJE