Tragom duše do najbolje fotografije – Počelo veliko takmičenje Wikimedijine zajednice RS

Foto-konkurs Tragom duše 2020, koji se sprovodi u organizaciji Wikimedijine zajednice Republike Srpske i koji predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja ikada organizovanih na ovim prostorima, počeo je u vikendu iza nas i trajaće sve do 30. septembra tekuće godine.

Tragom duše 2020, kako saopštava Wikimedijina zajednica Republike Srpske, fotografsko je takmičenje tematski usmjereno ka prikupljanju fotografija prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara Republike Srpske.

– Tokom avgusta i septembra učesnici će imati priliku da pošalju svoje fotografije i nadmeću se za vrijedne nagrade. Ukupan nagradni fond iznosi 2.400 KM. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti izabraće 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije, prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra, koje će javnosti biti predstavljene u drugoj polovini oktobra 2020. godine – saopštili su organizatori ovog foto-konkursa.
Kako se dalje navodi u saopštenju prvih šest fotografija, po tri iz obje kategorije, dobiće novčanu nagradu.
– Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim fotografijama doprinesu popularizaciji prirodnih i kulturnih dobara Republike Srpske, kao i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu. Fotografije će biti objavljene na Wikimedijinoj ostavi, pod uslovima slobodne Creative Commons licence, čime će se pridružiti konceptu otvorenog i slobodnog znanja – navode organizatori dodajući da se projekat realizuje pod pokroviteljstvom Zadužbine Wikimedije (Wikimedia Foundation).
Ogranizatori navode i da je Tragom duše foto-takmičenje otvoreno za svakoga; ne postoje ograničenja u pogledu broja poslatih fotografija – takmičari se čak ohrabruju da pošalju što veći broj fotografija. Navode i da je potrebno da fotografija predstavlja detalj, dio ili cjelinu kulturnog ili prirodnog dobra.
(ba.ekapija.com)