Troškovi učešća plaćeni: IMEP ljetna škola video produkcije

Zanima vas video produkcija, koncept građanskog novinarstva, kreiranje YouTube videa, rad s efektima?  Želite proći kroz sve faze nastajanja videa, od ideje i njene razrade, snimanja, montaže, post-produkcije?  Želite raditi i surađivati s dokazanim profesionalcima, u ugodnom ambijentu s dosta prakse i igre?

Imate priliku!
U vremenu gdje svako ima pristup mobilnim telefonima, tabletu ili laptopu, na jednostavan i lak način može kreirati profesionalni video uradak. Brzina kojom se informacije razmjenjuju i savremeni način života, zahtijeva kreiranje poruka koje su efikasne, kratke i cjelovite, te podešene za sve tipove društvenih mreža. Stoga je važno da poruka koju želimo poslati uspješno pronađe svoj put do javnosti.
BROJ MJESTA: Broj mjesta ljetne škole je ograničen na 15 učesnika/ca.
KO SE MOŽE PRIJAVITI: Pravo učešća imaju osobe od 18 – 35 godina koje nemaju iskustvo u video produkciji.
ROK: Rok za dostavljanje prijave je 31.8.2020. do 10:00. Učesnici/ce će najkasnije do 7.9.2020.g. do 10:00h biti obaviješteni o statusu prijave.
TERMIN ODRŽAVANJA: 14-18. septembra 2020. godine
Organizator zadržava pravo izmjene poziva u slučaju nepredviđenih događaja.
TROŠKOVI SMJEŠTAJA I PUTNI TROŠKOVI: Svi troškovi učešća su pokriveni (noćenje – puni pansion) uključujući i putne troškove. Bit će organiziran prijevoz na relaciji Sarajevo-Jahorina-Sarajevo.
CERTIFIKAT: Učesnici/ce koji završe IMEP školu dobit će certifikat o uspješno završenoj školi iz predmetne oblasti.
KAKO IZVRŠITI PRIJAVU: Dovoljno je samo da pošaljete svoj CV i motivaciono pismo na prijava@imep.ba u kojem ćete istaknuti motiv prijave i kako ćete iskoristiti stečeno znanje, a online prijavu možete popuniti OVDJE
Ukoliko nemate Microsoft Account, CV i motivaciono pismo možete poslati na prijava@imep.ba
DODATNE INFORMACIJE O SADRŽAJU ŠKOLE PRAKSE I TEORIJA

  • Kompletna edukacija iz video produkcije
  • 80% nastave je aktivno sudjelovanje u raznim tipovima snimanja
  • Predavači s višegodišnjim iskustvom i uspjehom u video produkciji
  • Rad s medijskom opremom

Kroz teorijski dio, učesnici/ce će se upoznati s mogućnostima i budućnosti video produkcije. Upoznat će kako pravilno rukovati s opremom, te će im biti objašnjene i osnove poput podešavanja kamere za snimanje, ekspozicija, dodavanje efekata, promocija i slično.
RAD S OPREMOM
Stečeno teorijsko znanje će se primjenjivati već tokom trajanja škole. Na ovaj način, polaznici/ce će steći praktično znanje u rukovanju  opremom i imat će znanje o tome šta im je sve potrebno da bi kreirali vlastiti video materijal.
MONTAŽA I POST PRODUKCIJA
Adobe Premiere CC je najzastupljeniji program u oblasti video montaže. Uz pomoć ovog programa polaznici/ce će naučiti da obrađuju video-materijale koji se mogu snimiti različitim uređajima (kamera, mobilni telefon). Polaznici/ce će proći kroz teoriju montaže, rezanje kadrova, dodavanje efekata, kolor korekciju i jednostavnu obradu zvuka.
RAD NA PROJEKTIMA
Svaki od polaznika/ca će dati svoj doprinos u stvaranju video sadržaja, te će iskusiti i naučiti kako funkcionira snimanje na različitim lokacijama i okolnostima. Video projekat objedinjuje sve elemente koje unosimo u video produkciju i samo je naša mašta limit našeg video rada.
MOGUĆNOSTI
Učesnicima/cama će se prezentirati javni poziv na koje mogu aplicirati kao građani (pojedinci) i time iskoristiti znanje stečeno tokom IMEP škole.
PREDAVAČI
Zoran Ćatić ima dugogodišnje iskustvo rada u tiskanim medijima kao urednik te na radiju i televiziji kao urednik, režiser i producent. Član je Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju s kojom radi na edukaciji mladih na print, audio i video  aktivizmu širom BiH. Za jednominutni film „Namjera“ osvojio je UNICA zlatnu medalju za pomirenje među narodima na Crominute festivalu u Požegi (Hrvatska) 2014. Isti film je uvršten u 25 filmova na svijetu u konkurenciji  festivala Filminute – međunarodnog festivala jedno-minutnih filmova , gdje je osvojio treće mjesto. U 2015 godini njegov je jednominutni film „Testament“ osvojio nagradu publike na Crominute festivalu u Požegi. Autor i koautor je niza dokumentarnih i kratkih filmova.
Mirza Ajnadžić je multimedijalni novinar, istraživač i video producent. Radi kao freelance novinar i video producent za nekoliko medijskih i video produkcija. Nakon nekoliko koautorskih dokumentarnih projekata, 2013 godine režira TV dokumentarac “31 Maj”. Od 2013 godine do danas aktivno radi na edukaciji mladih u području filma i video novinarstva u suradnji sa organizacijama poput UNICEF-a, USAID-a i Američke ambasade. Kao istraživač radio je na filmu “Epizoda u životu berača željeza” (2013) koji potpisuje Danis Tanović. Trenutno obavlja i nametnutu funkciju urednika video produkcije Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, te u istoj organizaciji radi kao novinar/istraživač i edukator.
Boris Grbović je profesionalni grafički dizajner i video graf. Proglašen je najboljim studentom na IT Academy, smijer „New Media Desing“. Počeo je kao frilenser i radio je sa velikim brojem stranih kompanija, kao što su: Coca Cola, NASA, McDonald’s. Veliko radno iskustvo stekao je i na našem tržištu radeći u sledećim kompanijama: Tibra Pacific, Kvaka, doo Turuntaš i Purple Key. Posjeduje znanja u oblasti grafičkog dizajna (Photoshop, Illustrator, InDesign, XD), video produkcije (After Effects, Premier, Vegas, Davinci Resolv), audio produkcije (Cubase, FL studio, MixCraft), 3D dizajna (Blender, Element 3D, Cinema 4D), web dizajna (Word press, Dreamweaver). Osnivač je kompanije Bvision, koja se bavi razvojem tehnoloških ideja.
Armin Bungur je magistar politologije koji svoj angažman fokusira na području političkog novinarstva i videoprodukcije. Profesionalna iskustva sticao je još od 2016. godine kao urednik portala www.politickikomentar.com, a potom radom na portalu www.kvaka.ba  i satirično informativnoj emisiji “Kvaka Komentar”. Također, na portalu kvaka.ba je radio u oblasti digitalnog marketinga i video editinga ( Adobe After Effects, Sony Vegas i srodni programi). Od 2019. godine aktivno snima satirični “Armin B Show” serijal u okviru USAID-ovog programa Imep / New Voices.
IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju nezavisnih medijskih glasova u BiH.
(imep.ba)