Turiste treba i zadržati, a ne samo privući- SPAŠENE OD ZABORAVA Jedinstveni doživljaj vožnje lađama iz prošlosti (FOTO)

Barke, po uzoru na one stare tradicionalne, nakon pola vijeka, ponovo plove Trebišnjicom.Iako turista, zbog pandemije korona virusa, nema puno, brojni su građani, ali i posjetioci ovog grada, odlučili doživjeti Trebinje s vode, njegovog jedinstveni kraški pejzaž i arhitekturu kakva se rijetko viđa.I što je jako važno, tokom vožnje, niko nije ostao ravodušan.O svemu nam je više rekao Obrad Stanić, vlasnik „Barke na Trebišnjici“ i jedan od inicijatora da lađe ponovo zaplove nekada najvećom ponornicom u Evropi.


“Od prošle godine imamo 10 tradicionalnih barki kojima nudimo panoramske vožnje kroz Trebinje. Barke su baš onakve kakve su se nekada vozile Trebišnjicom, a izradio ih je Arif Čustović trenutno jedini trebinjski majstor za barke i ovakav tip nisam vidio negdje drugo, a smatra se da su ih kod nas donijeli Austrougari”, kaže Stanić dodajući da oni vičniji plovidbi barke mogu unajmiti i sami veslati, a cijena je u tom slučaju 10 KM, dok ukoliko vesla neko od obučenih veslača cijena iznosi 10 KM po osobi.U barci se mogu voziti tri osobe, vožnja traje oko sat vremena i tom prilikom se vide se Stari, grad, dolapi, Arslanagića most.

“Prošle godine smo pokrenuli cijelu priču i dobili smo dosta pozitivnih komentara. Nažalost prošle godine nije radila hidroelektrana u Platu zbog kvara, pa je vodostaj bio visok, pa samim tim i veslanje je bilo otežano. Ove godine je opet pušten u rad Plat, te se vodostaj vratio na standardni ljetnji vodostaj, pa i korisnici naših usluga mogu više uživati na Trebišnjici. Sada je problem korona virus, pa je broj turista smanjen, no pozitivno je što korisnici naših usluga nisu samo strani turisti, već i sugrađani, kao i turisti iz regiona koji imaju mogućnost prelaska granica”, priča za Buku Stanić koji je sedam godina veslao u Banjaluci na raftingu, te je znanje i ljubav prema rijeci koje je tom prilikom stekao odlučio iskoristiti u rodnom gradu.

Uskoro planira proširiti ponudu te će ovog ljeta Trebišnjicom zaploviti i čamci za ručkove i večere.Pored romantičnih, individualnih i grupnih tura biće pripremljeni i posebni čamci koji će imati ugrađene klupe i sto za ručavanje, a ponudu će činiti vožnja uz ručak ili večeru.Stanićevu poslovnu ideju podržao je YEP Projekat zapošljavanja mladih uz podršku Vlade Švajcarske, a u vrijeme kada je ideju finalizovao i Kulturni centar Trebinje je realizovao projekat podržan od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje koji je uključivao pravljenje deset lađa, te restauraciju i rekonstrukciju jednog dijela zidina starog grada kao i malog pristaništa tik uz zidine, što je samo doprinijelo njegovom biznisu.


Izvor: Buka