Tuzla: Brčanski maturanti organizovali akciju za migrante

Maturant Lejlija Aljić, zajedno sa svojim drugarima iz JU Poljoprivredne i Medicinske škole iz Brčkog u decembru je pokrenuo akciju pomoći migrantima u Tuzli. Prikupljanje pomoći je završeno prethodne sedmice, a tim maturanata predvođenih gospodinom Eldadom Mrkaljevićem, profesorom tehnološke grupe predmeta, danas je u Tuzlu donio prikupljenu pomoć.


Prije dvije sedmice, na adresu naših “Mačaka” iz Tuzle je stigla molba maturanata iz JU Srednje Poljoprivredne i Medicinske škole iz Brčko Distrikta da se odazovemo humanitarnoj akciji, ali i da im pomognemo u pravilnoj distribuciji prikupljenih stvari. Humani građani Brčkog su tokom prošle sedmice u prostorijama škole donirali zimsku odjeću, obuću, konzerviranu hranu i higijenske potrebštine migrantima, koji se trenutno nalaze u Tuzli. Čitavu akciju su koordinisali učenici iz Vijeća učenika ove škole, a nesebičnu pomoć i podršku pružao im je i kolektiv same škole
Kao što smo ranije objavile na našem portalu, sa radosti smo prihvatile poziv i u pomoć pozvale humane ljude Brčkog. Želja nam je bila pomoći migrantima, ali isto tako pružiti podršku mladim ljudima, koji samostalno iniciraju pozitvne aktivnosti u svojoj zajednici. Također, dati im do znanja da nisu usamljeni u vremenima, kada sve veći broj građana svoju podršku pruža samo na internetu.

Migranti TuzlaGlavna autobuska stanica Tuzla

 

Danas oko 13h naše mačke, potpomognute volonterima CAT tima, dočekale su tim srednjoškolaca iz Brčkog na Glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli. Istovremeno su i volonteri EMAUS-a na istoj lokaciji služili redovan ručak. Na platou ispred Autobuske stanice u Tuzli nas je dočekala Nedžla Masri, jedna od neumornih i hrabrih volonterki, koja svakodnevno pomaže ljudima u nevolji. Iz razgovora sa njom smo saznali da smo prva organizovana grupa mladih ljudi, koja se javila da pomogne. Također, dobili smo i mnogo informacija o teškim uslovima u kojima hrabri volonteri rade.
Neumorna Nedžla, tokom sortiranja pristigle garderobe iz Brčkog, nas je uputila u situaciju na terenu – te apelovala na nas da prenesemo informaciju da svi dobri ljudi, koji bi željeli odvojiti nekoliko sati sedmično za human rad su i više nego dobro došli.

Migranti TuzlaNedžla sortira pridošlu garderobu sa učenicama iz Brčkog
Povodom ove akcije razgovarali smo i sa maturanticom Ajlom Redžić, koja nam je ispričala kako je došlo do same akcije:
“Na ideju za ovu humanitarnu akciju je došao učenik naše škole, koji je istu predložio na vijeću učenika, a ja sam se kao aktivni član vijeća naše JU Poljoprivredne i medicinske škole rado odazvala te sa velikim oduševljenjem prihvatila da budem jedan od organizatora. U ime učenika, naše škole, se zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u prikupljanju velikog broja donacija, te se nadamo uspiješnim akcijama ovog karaktera u narednom periodu.”


(Ajla Redžić i Zorica Milovanović, 18 godina)

“Nisam željela da budem jedna od onih, koji svoju humanost pokazuju samo komentarima na fejsbuku. Htjela sam izaći na ulicu i pomoći.” su riječi Mirele Biković, naše mačke zadužene za saradnju sa brčanskim maturantima tokom humanitarne akcije.

Profesor Eldad Mrkaljević sa volonterima CAT tima

 

U narednim danima, na našoj stranici – CAT FB ćemo objaviti poziv za volontere u Tuzli. Želimo se na konkretan način pridružiti profesorima, studentima, učenicima, doktorima, preduzetnicima i drugim građanima, koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme i pomažu unesrećenim migrantima. Ukoliko imate interes, javite se našim mačkama. Bez obzira koliko malo slobodnog vremena ste u mogućnosti da investirate u pozitivne aktivnosti u gradu.
Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo gospodinu Eldadu Mrkaljeviću, jer je pravi primjer profesora. Ne samo njegovim učenicima, već i kolegama širom Bosne i Hercegovine.
Hvala Vam što odgovorno radite svoj posao!

 

Za više sličnih objava – zapratite naše mačke!