Tuzla: Dana uručivanje ključeva od 90 novoizgrađenih stanova u Miladijama

Devedeset porodica u Tuzli koje su dosad boravile u kolektivnom smještaju danas će dobiti ključeve novoizgrađenih stanova u naselju Miladije, saopćeno je. Stanovi za njih su izgrađeni u okviru projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.

– Useljavanjem u nove stambene jedinice u dva stambeno-poslovna objekta u Gradu Tuzla, osigurana su stambena rješenja po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja za devedeset (90) porodica, odnosno 247 korisnika koji su do danas živjeli u kolektivnom centru Mihatovići, Tuzla.
Kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto na području Federacije Bosne i Hercegovine – citat je iz saopćenja.

Ukupna vrijednost podprojekta Miladije iznosila je 5.900.350 KM (od čega je iznos 3.978.434 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osiguran iz budžeta Grada Tuzla).
Na području Federacije BiH, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta za devet podprojekata koji se realiziraju na području Grada Tuzle, Grada Zenice, Općine Srebrenik (dva podprojekta), Sapna, Tešanj, Donji Vakuf, Jablanica i Konjic, s ukupno 282 stambene jedinice.
Do kraja ove godine planiran je početak izgradnje novih i sanacija postojećih objekata za još osam podprojekata na području Grada Goražde (dva podprojekta) i na području općina Velika Kladuša, Čelić, Pale Prača, Gradačac i Banovići (tri podprojekta).
Izvor:tuzlanski.ba