Tuzla: Djeci i mladima izliječenim od raka uručene školske torbe i pribor

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti ‘PIPOL’ danas na kompleksu ‘Pannonica’, upriličilo je podjelu školskih torbi i pribora djeci i mladima izliječenim od raka sa područja grada Tuzla.

I ove godine, podjela školskih torbi je realizovana u sklopu projekta “Pobjedimo zajedno pandemiju i mRAK”, čiji je generalni pokrovitelj Grad Tuzla.
Sretan i uspješan povratak u školske klupe učenicima poželio je gradonačelnik Tuzle, gospodin Jasmin Imamović, koji je u svom kratkom obraćanju naglasio da „podrška obrazovanju, posebno djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka kao društveno osjetljivoj kategoriji, ne smije biti upitna i mora biti kontinuirana, jer je obrazovanje put do znanja, jedine univerzalne vrijednosti koja se ne može kupiti, naslijediti i koju im nitko ne može oduzeti.“.
Zahvalnicu za dugogodišnju podršku obrazovanju djece oboljele i izliječene od raka uručili su mališani koji su kompletno bolničko liječenje proveli na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, koje je uz podršku grada Tuzla i društveno odgovornih kompanija u potpunosti adaptirano i obnovljeno, čime se kompletan proces bolničkog liječenja iz Sarajeva premjestio u njihov matični klinički centar u Tuzli.

Amra Saračević, predsjednica Udruženja “PIPOL” istakla je kako je podjela školskih torbi prva u nizu aktivnosti, kojom će Udruženje „PIPOL“ podržati formalno obrazovanje djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka.
“Zahvaljujući podršci grada Tuzla, UNDP-a BiH i Evropske unije naše Udruženje će od od 1. septembra ove godine počiti sa realizacijom još jednog projekta u okviru kojeg će biti izvršena nabavka kompletnog pratećeg školskog pribora i opreme (olovke, sveske, boje, blokovi za crtanje…) te će se realizovati niz drugih aktivnosti koje će imati za cilj da smanje negativne zdravstvene, ekonomske i socijalne aspekte pandemije COVID-19 na populaciju djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka, i članova njihovih porodica sa područja grada Tuzla.
U ovim teškim vremenima koja predstavljaju globalni izazov, uz podršku grada Tuzla, koji je trenutno jedini grad u cijeloj BiH na čijem području se implementiraju dva specijalizirana programa podrške koji su namijenjeni djeci oboljeloj i izliječenoj od raka, u prilici smo unaprijediti društveni položaj djece i mladih oboljelih i izliječenih od raka, i članova njihovih porodica.”
(Tuzlanski.ba)