Tuzla: Obuka za mlade osobe s invaliditetom za upravljanje CNC i 3D mašinama

U prostorijama Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“ Tuzla započela je obuka za mlade osobe s invaliditetom za upravljanje CNC i 3D mašinama.
Obuka se organizuje u okviru projekta: “3D izazov i mogućnosti za mlade s invaliditetom” kojeg I.C. „Lotos“ realizuje u partnerstvu sa „Intrag“ d.o.o. za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, a uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru projekta Societies kojeg Caritas BiH realizuje s partnerima.

Na obuci učestvuje 15 mladih osoba s invaliditetom a voditelj je magistar mašinstva Denis Bećirović. Pored učesnika uživo, obuci su se pridružili i učesnici preko ZOOM-a. Prilike za zapošljavanje osoba s invaliditetom se rijetko pojavljuju na otvorenom tržištu rada, što zbog generalne nezaposlenosti, ali velikim dijelom i zbog raširenog neznanja i predrasuda o ograničenim mogućnostima osoba sa invaliditetom.
Cilj projekta „3D izazov i mogućnosti za mlade s invaliditetom“ je unapređenje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom na području Tuzlanskog kantona.

Tokom projekta će mlade osobe sa invaliditetom 3 puta sedmično prolaziti obuku za rad na CNC mašini i 3D printeru i imati mogućnost uz podršku mentora proći cijeli proces razvoja, proizvodnje i plasmana proizvoda.
Neophodno je u većoj mjeri raditi na tome da se mlade osobe s invaliditetom na vrijeme uključe u tržište rada, steknu vještine i kompetencije i ispune svoje potencijale. Projektom se žele ojačati i motivisati osobe s invaliditetom da učestvuju u razvijanju svojih znanja i kvalifikacija, ili da pokrenu neku vrstu sopstvene radne aktivnosti, sa zajedničkim ciljem – da osobe s invaliditetom budu ravnopravni članovi zajednice.
(ic-lotos.org.ba)