Tuzlanka Meliha Stokanović objektivom zapisuje neponovljive životne trenutke (FOTO)

Ljubav prema fotografiji i djeci tuzlanka Meliha Stokanović spojila je u jedno. Iako je po profesiji diplomirani ekonomista, brzo je na društvenim mrežama primijećen njen dar da napravi fotografije koje su jače i glasnije od hiljadu izgovorenih riječi.

Stokanović je u razgovoru za Fenu opisala šta za nju predstavlja fotografija te kako je hobi uspjela pretvoriti u uspješnu dodatnu djelatnost.
– Fotografija je za mene kao ogledalo. Sa jedne strane, u njoj se ogleda djelić neke stvarnosti, moment koji bi drugačije bio zaboravljen. Fotografija je produženo sjećanje na nama najbitnije trenutke, jer fotograf je najčešće u našim najsretnijim trenucima i to je ljepota ovog posla – kazala je.

Budući da je fotografija oduvijek bila njena velika ljubav, uvijek je objektivom pokušavala ‘zaustaviti vrijeme’ odrastanja svoje djece, ali i djece najbližih.

– Sve je počelo kada sam fotografisala sina i njegove prijatelje pred matursko večer, nakon čega su me mnogi pitali ko stoji iza objektiva. Sin mi je dao ideju, jer sam u tom trenutku bila bez posla. Prvo sam počela sa dječijim rođendanima, zatim svadbama, a potom i fotografisanjem novorođenih beba – ispričala je.

Da bi dostojanstveno ‘odbranila’ titulu fotografa, Stokanović je shvatila da nije dovoljna samo ljubav prema fotografiji, već i dodatna zanja i vještine obrade fotografije.
– Odlučila sam ići na obuke i seminare u Banja Luku i u Beograd gdje sam stekla nova znanja i tad postala sigurna da je ovo poziv kojim se želim baviti – pojasnila je.

Smatra da posao fotografa zahtijeva ozbiljnost, strpljenje, razgovor s klijentom i ljubav.
– Uvijek pažljivo saslušam klijenta i njegove želje, dajem sve od sebe kako bi na kraju svi bili zadovoljni, pa i ja. Jedino takav pristup garantuje uspjeh, kao i podrška porodice koja je vjerovala u mene više nego ja – istakla je Stokanović.
Iako nije imala nikakav poslovni plan, Stokanović naglašava da su počeci bili spontani, ali da se vodila idejom da su značajni trenuci u životu neponovljivi i da su emocije dragocjene.

– Zbog emocija mojih klijenata svaki album ‘okitila’ sam najljepšom pričom koja me, opet neplanirano, još više povezala sa mojim klijentima. Kada fotografišem, vidim samo najljepše u osobi koju gledam kroz objektiv – istakla je Stokanović.
Neizostavan dio njenog posla su i društvene mreže, Facebook i Instagram, pod nazivom ‘Vasfotograf-Mela’ kao i objavama #sretnasamkadsvjedocimnecijojsreci, na kojima prezentuje svoje radove.
(Fena.ba)