U BiH ukinuto stanje nesreće/izvanredno stanje

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ukinula je u petak stanje prirodne nesreće procijenivši kako je epidemiološka situacija dovoljno stabilna da se mogu nastaviti redovite aktivnosti.


Odluka je donesena na telefonskoj sjednici kojom je predsjedavala zamjenica premijera Jelka Miličević, jer je predsjednik entitetske vlade Fadil Novalić od četvrtka na policijskom ispitivanju u sklopu istrage o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice.
Stanje prirodne nesreće bilo je na snazi je u ovom bosanskohercegovačkom entitetu od 16. ožujka, a istu je mjeru na razini države dan kasnije uvelo Vijeće ministara BiH kako bi se brže odnosile odluke nužne za suočavanje s tada rastućom epidemijom koronavirusa.
U Republici Srpskoj otišli su i korak dalje te su, koristeći široku autonomiju koju je entitetima dao dejtonski ustroj zemlje, proglasili izvanredno stanje kojim su suspendirali rad parlamenta, a svu vlast prenijeli na predsjednicu RS Željku Cvijanović.
U RS-u je izvanredno stanje ukinuto prošlog tjedna.
Iako se u BiH i dalje na dnevnoj osnovi bilježi dvoznamenkasti broj novozaražnih koronavorusom, nadležna tijela vlasti epidemiološku situaciju ocjenjuju stabilnom.
Jedino “iskakanje” u proteklih deset dana zabilježeno je u Tešnju, u središnjem dijelu zemlje, gdje se pojavilo žarište infekcije u jednoj tvronici.
Preuzeto sa: N1