U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske: Otvaranje izložbe Nadežde Petrović „Modernost i nacija“

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 20. jula sa početkom od 20.00 časova biće upriličeno otvaranje izložbe Nadežde Petrović „Modernost i nacija“, kojom se ujedno obilježava 150. godišnjica rođenja naše izuzetne umjetnice.

-Nadežda Petrović je među velikanima srpskog slikarstva koji su ostavili neizbrisiv trag u Srbiji krajem 19. i 20. vijeka. Školovala se u Beograd i Minhenu, pisala je likovne kritike, bila je veliki humanitarac i dobrotvor, učestvovala je u osnivanju humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara, te vođena idejom kulturnog ujedinjenja Južnih Slovena bila je inicijator pokretanja Prve jugoslovenske izložbe i umjetničke kolonije na Balkanu u Sićevu. Kao bolničarka, učestvovala je u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu – navedeno je u saopštenju.

Dodaju kako tada nastaju čuvena djela sa motivima Vezirovog mosta i Gračanice, te slike koje ostavljaju svjedočanstvo o tragičnoj sudbini srpskog naroda. O

-Ova istaknuta umjetnica je aktivno učestvovala u stvaranju, unapređivanju i osavremenjavanju jedinstvenog umjetničkog prostora, kao i na podsticanju saradnje između južnoslovenskih umjetnika – ističu iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

 

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“