UMJETNIK VELIKOG SRCA: Sav novac donirat će Dječijoj klinici u Tuzli

Ramo Tučić se slikarstvom bavi otkad zna za sebe, a javno je svoj rad prvi put predstavio 2019. godine. Inspiraciju pronalazi u posebnim ljudima za koje smatra da im je potrebna umjetnost kako bi ih svijet čuo. Tako on, kroz svoje slike, govori za njih.

“Prva moja samostalna izložba Linije života, druga samostalna izložba ‘Ja postojim’ zaboravljena djeca rata, treća samostalna izložba mentalno zdravlje – nisi sam i evo četvrta- Zbog njih, upravo zbog naših malih heroja koji se nalaze na Klinici za dječije bolesti”, navodi Tučić za FTV.

Tako će Ramo početkom decembra predstaviti slike na kojima je radio u proteklom periodu, a sav prikupljen novac donirat će Dječijoj klinici u Tuzli.

rmo 2

“Radi se o slikama koje su rađene tehnikom akrilik na platnu i na prvi pogled ono što možete da vidite na slikama je dječiji crtež. Upravo zbog toga jer su djeca nešto što mi trebamo njegovati, čuvati, paziti, a na kraju krajeva trebamo njegovati i djecu u nama.”

Na klinici za dječije bolesti izuzetno cijene ovakve poteze. Djeca ne smiju imati osjećaj da borave u bolničkim sobama zbog čega te prostorije treba kreativno i maštovito urediti. Upravo za te namjene će prikupljena sredstva biti utrošena.

“Nama je u planu, to je dogovor, da obnovimo poliklinički dio klinike za dječije bolesti, prije svega primjeno trijažno odjeljenje, specijalističke ambulante, hol, kao i dnevnu bolnicu odnosno odjeljenja koja su u prethodnom periodu, kroz doba korone, bili najfrekventniji i odjeljenja koja zaslužuju da budu obnovljena”, istakla je dr. Lejla Osmančević, v.d. načelnika Klinike za dječije bolesti na UKC Tuzla.

Izložba će biti otvorena 6. decembra u BKC-u u Tuzli, a posjetiteljima će biti dostupna sedam dana. U BKC-u koji je suorganizator kažu da su ponosni što su dio ove priče i da na pripremama uveliko rade.

“Vrlo rado smo prihvatili jer u tom njegovom projektu su ustvari dvije stvari koje BKC ima u nekoj svojoj misiji i djelovanja i angažovanja u onom što radi. Izložba je i humanitarnog karaktera, a i promoviše mlade umjetnike”, navodi stručni saradnik za odnose sa javnošću BKC-a Tuzla Nedim Ćudić.

Izložba je već sada dobila veliku podršku brojnih građana Tuzle te se Tučić nada da će njegov cilj biti ispunjen – da slike probude u nama one iskrene emocije, kakve samo djeca mogu osjetiti, da svaka pronađe svog vlasnika, a da od prikupljenog novca ožive prostorije na klinici, a samim tim i dječiji duh heroja koji su tu smješteni.

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.