U Sarajevu održano drugo izdanje regionalnog Samita poslovnih anđela – BAS 2023

Od 18 do 19.10.2023. godine, u organizaciji Fondacije 787, Sarajevo je bilo centar održavanja drugog izdanja regionalnog Samita poslovnih anđela – BAS 2023.

Nakon prošlogodišnjeg, prvog samita koji je predstavljao i zvanično formiranje Mreže poslovnih anđela Bosne i Hercegovine (BHBAN), ove godine organizator je okupio preko 70 međunarodnih, regionalnih i lokalnih investitora, 20 govornika iz cijelog svijeta, organizacije koje podržavaju rad startup-ova, te veliki broj obećavajućih regionalnih startup-a.

Jedna od najznačajnijih komponenti za unaprjeđenje poslovanja preduzetnika i preduzetnica jeste i osiguravanje prilika za finansijsku podršku njihovih biznisa, te se upravo iz tog razloga podrška poslovnih anđela smatra jednim od ključnih za napredak, rast i razvoj.

Vuk Lau, Miloš Matić, Maria Carolina Romero, Dino Čolaković, Edin Mehić i Dajana Džindo samo su neka od imena uspješnih preduzetnika i investitora, koji su keynote izlaganjima u okviru ovogodišnjeg izdanja BAS-a približili cjelokupan koncept investiranja poslovnih anđela, dok su svoje poslovne ideje predstavljali startupi poput Outpost Chess, Kusur.ba, Synergotron, BeeCourts, Kungul, ReadyCMS, Alsthesis i Coach. U saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC) dodijeljena je i nagrada za najbolji startup koju je, ove godine, osvojio tim Outpost Chess.

Fondacije 787 već devet godina, kroz veliki broj preduzetničkih programa, uspješno sarađuje s preduzetnicima i preduzetnicima iz cijele BiH i regiona, s ciljem razvoja njihovih biznisa i inovativnih ideja, ali i unaprjeđenja poslovanja na inostranom tržištu. Kroz svoj rad fondacija za cilj ima i zagovaranje dobrih praksi, kao i predlaganje niza aktivnosti i procesa kako bi se stvorila što uspješnija klima u preduzetničkom ekosistemu u BiH.

Ovogodišnje izdanje Samita poslovnih anđela podržali su UN Women u BiH, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime vlade SR Njemačke, EFSE Poduzetnička akademija, Savjet za regionalnu saradnju (RCC), USAID, Swiss EP i ProCredit banka. Medijski partneri događaja su Gracija, Financa.ba i Elevate.