U toku su prijave za “Dan bosanske perunike na Konjuhu”

Dani bosanske perunike na Konjuhu ove godine se održavaju od 29. aprila do 02. maja, u organizaciji Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini.

Jedan od najpopularnijih izleta na Konjuhu je uspon na njegov najviši vrh, Varda, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.933 metra. Pogled s vrha je nezaboravan, a možete vidjeti i neke od divljih životinja koje nastanjuju planinu, poput medvjeda i vukova.

Dani bosanske perunike na Konjuhu ove godine se održavaju od 29. aprila do 02. maja, u organizaciji Udruženja studenata biologije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj događaj se održava već petu godinu i ove godine smo odlučili da ga malo proširimo. Do sad se održavao u vidu jednodnevnih izleta, a ove godine imamo i kamp. Dakle, bit će organizovan naučno-istraživački kamp “Dani perunike na Konjuhu”, s tim da ćemo zadržati elemente iz prethodnih godina u vidu jednodnevnog izleta koji će biti 29. aprila i bit će otvoren za širu javnost, odnosno moći će se prijaviti ko god želi da učestvuje. Sastoji se iz uspona na vrh Varde u sklopu zaštićenog pejzaža Konjuh, zatim gore će se održati jedno predavanje koje će izložiti kolege biolozi i nakon toga bit će organizovan zajednički ručak i slobodne aktivnosti.“, za Kameleon pojasnila je organizatorica Lejla Mujakić.

Bosanska perunika je bosanskohercegovački endem iz porodice perunika. Biljka je dobila ime po staroslavenskom vrhovnom bogu Perunu. Perunika ima ljekovita svojstva zbog kojih su je stari Slaveni veoma cijenili i poštovali.

Svi zainteresovani za ove aktivnosti mogu se prijaviti OVDJE gdje ćete pronaći plan i program.

Za stanovnike Tuzlanskog kantona, Konjuh je mala oaza. Nadomak ruke, tridesetak kilometara daleko od Tuzle, Konjuh je pristupačno mjesto za puno toga – odmor, izlet, druženje, šetnje, nezaboravno iskustvo, a mnogima i mjesto za život.

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“