U Tuzli održana V Skupština Vijeća mladih Federacije BiH

Tuzla je proteklog vikenda, u periodu od 18-20. juna 2021. godine bila domaćin mladim ljudima iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine, koji su se ovdje okupili na Petoj redovnoj Skupštini Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, koja je bila izvještajnog karaktera.

Bila je ovo prilika da se analiziraju rezultati rada, ukaže na prostore za poboljšanje istog, ali i porazgovara o strateškim pravcima djelovanja u narednih pet godina periodu. Iza Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine je prvih pet godina postojanja, u kome je organizacija radila na svom pozicioniranju među organizacijama civilnog društva, ali se i nametnula kao neizostavan sagovornik kada se priča o mladima na nivo Federacije, države, ili na regionalnom planu.

“Vijeće mladih Federacije BiH će prethodnu godinu kao i cijeli svijet pamtiti po pandemiji COVID-19 virusa. Ipak, pamtit ćemo je kao i najuspješniju u dosadašnjem postojanju. Ponosni smo na sve što je učinjeno po pitanju informisanja mladih o njihovim pravima zagarantovanim Zakonom o mladima, na sporazum o saradnji za druge dvije krovne organizacije za mlade u Bosni i Hercegovini, na inicijative u lokalnim zajednicama koje smo podržali, prvu online digitalnu razmjenu mladih koju smo organizovali sa kolegama iz Krovne organizacije mladih Srbije, a posebno na sve značajnije zagovaračke rezultate koje špostižemo. Naime, u godini koja je na poseban način otežala procese zagovaranja, kako veliki broj insitutcija nije radio u svom punom kapacitetu, pokrenuli smo dvije značajne zagovaračke inicijative. Prva se odnosi na uspostavljanje Savjeta za mlade Federacije Bosne i Hercegovine, kao obaveze Vlade Federacije koja je prepoznata Zakonom o mladima, a druga je usmjerena ka Ministarstvu civilnih poslova BiH i u njoj smo zajedno sa kolegama iz druge dvije krovne organizacije zahtjevali ponovno uspostavaljanje Komsije za koordinaciju pitanja mladih Bosne i Hercegovine.” – istakla je Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine.

Skupština organizacije je prilika za analiziranje rada, ali i prilika za kreiranje novih partnerstava, razmjenu iskustava i vizioniranje pravaca daljeg razvoja udruženja. Bilo je veliko zadovoljstvo na jednom mjestu vidjeti mlade ljude pune entuzijazma i želje za promjenom, ali i dočekati drage prijatelje i partnere. Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini planira još veći broj aktivnosti, i vjerujemo da ste o pojedinima već imali prilike čuti u medijima ili na našim kanalima komunikacije.
(vijecemladih.ba)