U Tuzli se otvara kafić u kojem će raditi osobe sa Down sindromom

U Tuzli će uskoro biti otvoren kafić u kojem će raditi desetak osoba sa Down sindromom i osoba sa lakšim invaliditetom.

Prošle godine je grupa entuzijasta iz UG “Zmajevo srce” pokrenula ovaj projekat u saradnji sa vlasnicima kafića te se pokazao izuzetno korisnim za ovu populaciju.

Saša je jedan od budućih uposlenika kafića koji će biti adaptiran i namješten narednih dana.

– Trebamo pomesti, obrisati, srediti kupatilo da ne bi neki došli pa rekli da nam je neuredno. Nove stvari stižu za baštu, treba se pomesti, staviti stolice, stolove, suncobrane kada bude ljeto.

– On je presretan i jedva čeka da ovo počne. Kao i svakom roditelju svakog djeteta je divno da dijete bude angažovano negdje, da radi. Saša je zahvaljujući UG “Zmajevo srce” prošle godine bio angažovan sa svojim prijateljima na poslovima konobara – kaže majka Nela Šunjka.

Radni angažman ovoj populaciji je bitan je zbog socijalizacije, osjećaja da su društveno korisni te da zarade svoj dinar ali ovo je i prilika da društvo pokaže empatiju.

– Ne želimo samo deklarativno podršku da dajemo djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju, želimo konkrentu pomoć. Ono što je u Evropi i svijetu standard, nažalost, kod nas još uvijek je nedosanjani san. Ovu priliku koristimu da naša djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju ostvare taj svoj san. Osim prava na život i ostala prava koja imaju osobe normalne populacije, da i oni imaju pravo na rad – govori Damir Muratović, pedagog Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Kafić će se nalaziti u centru grada, a kompletno će biti opremljen donacijama kompanija koje su podržale ovu ideju.

Omer Isović, iz UG “Zmajevo srce” Tuzla kaže:

– Pozitivno sam iznenađen. Kada smo ušli u sve ovo, očekivao sam da ćemo morati ulagati vlastita sredstva. Međutim, neće doći do toga. Zaista, mnoge kompanije su se javile koje su pružile i finansijsku i svaku drugu podršku da bi ovo zaživjelo. Studenti najavljuju da je ovo njihovo buduće mjesto gdje će se ispijati kafice, mnoge firme kažu da će njihovi radnici dolaziti tu na kafe.

A Saša jedva čeka da napravi prve kafe. Novac zarađen od konobarisanja prošle godine, još drži u kasi jer ima planove šta će s njim, a to će ostvariti uz novi posao.

– Čuva za bazen i sakuplja još uvijek . Ove godine ćemo to završiti tu priču da ima svoj bazen. Kaže mi: Mama, imat ću bazen. Piće, muzika i lagano da uživam – ističe Nela.

– Čuvam još te pare, malo sam potrošio, kupovao nešto sebi. Za sada te pare čuvam da kupim sebi bazen. Ovo je jako lijepo što ću raditi. Da se družim sa svojim prijateljima. Pozivam sve svoje prijatelje da dođu, da se družimo i pijemo kafu – iskren je Saša.

Udruženje se obratilo i Islamskoj zajednici, kao vlasniku travnjaka ispred objekta, za odobrenje da postavi mini zabavni park kako bi dodatnim sadržajem privukli posjetitelje te se nada pozitivnom odgovoru.

Nataša Tadić (N1)

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.