U utorak PROTESTI ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu; UTA BiH

Ulazimo u treći mjesec borbe sa COVID19, a u našoj državi mnoga privredna i ekonomska pitanja nisu riješena. Stoga su se oglasili predstavnici Udruženja turističkih agencija sa najavom protesta u Sarajevu. Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:
Saopštenje za medije
Dana 12.5. u 12:05 prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri će pokušati skrenuti pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu proglašenom pandemijom Korona virusa. Naše kolege iz Njemačke, Austrije i Hrvatske i drugih evropskih zemalja su na isti način ukazali na problem, ali sa jednom razlikom: Oni su izašli u simbolično vrijeme 5 do 12 kako bi kazali da za njih još uvijek ima nade ukoliko državne institucije djeluju.

 
Zašto mi u 12:05? Turističke agencije, hotelijeri i prevoznici su prvi i najteže pogođeni, zaboravljeni od Kriznih štaba i nadležnih za turizam na svim nivoima vlasti. Činjenice nažalost pokazuju da ćemo po prirodi turizma (sezonski karakter, turistička potražnja..) poslednji normalizirati naša poslovanja od svih drugih grana privrede.
PROTESTNA VOŽNJA PRAZNIM AUTOBUSIMA će krenuti, kao što su često kretala (i završavala) mnoga turistička putovanja ISPRED ZEMALJSKOG MUZEJA BOSNE I HERCEGOVINE u Sarajevu, budućeg najvećeg muzejskog kvarta u Evropi.
Predlažemo:

    • Uvođenje garantnih vaučera namijenjenih desetinama hiljada naših građana koji su uplatili njihove aranžmane i avio karte za ljetovanja u 2020. godini, kao garancija da njihov uplaćeni novac nije propao.
    • Subvencioniranje plata uposlenih djelatnika u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima; radi očuvanja radnih mjesta
    • Odobravanje beskamatnih kredita za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana i oslobađanje od režija i raznih finansijskih plaćanja u toku pandemije i nakon nje u roku od najmanje 3 mjeseca.

Pozivamo predstavnike medija u BiH koji takođe po prirodi djelatnosti sami ne mogu prevazići poslovni udar da nam se pridruže i informišu javnost o veoma ozbiljnom privrednom problemu u koji je zapala naša država, prouzrokovanom proglašenom pandemijom.
Ujedinjena turistička privreda – ZAJEDNO SMO JAČI!
Upravni odbor Udruženja/Udruge turističkih agencija – UTA
Sarajevo, 10.5.2020.