Učenici iz BiH osvojili zlatnu i dvije bronzane medalje na međunarodnom takmičenju iz fizike

Marko Vučić iz Gimnazije Banja Luka je osvojio zlatnu medalju, Fatih Žgalj iz Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i Nikola Lakić iz bijeljinske Tehničke škole “Mihajlo Pupin” su osvojili bronzane medalje, dok je Dženan Midžić iz Gimnazije Bihać dobio pohvalu.
 Učenici iz BiH osvojili zlatnu i dvije bronzane medalje na međunarodnom takmičenju iz fizike
Lideri ekipe bile su Majra Šišić, studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i Jelena Lazić, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Takođe, kako su naveli, velika pomoć prilikom realizacije takmičenja kao i priprema učenika bila je i Nola Šegalo, studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a učenike su pripremali i Muhamed Sokolović, student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Davor Bokan, studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Fahrudin Delić, student fizike na Jacobs Univerzitetu u Bremenu i Selver Pepić, doktorant na Institutu za nauku i tehnologiju u Austriji.
Balkanska Olimpijada iz fizike namijenjena je, kako su istakli, učenicima prvih i drugih razreda srednje škole, a na njoj su učestvovala po četiri učenika iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turkmenistana, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Kipra i Grčke, a među ukupno 48 takmičara naši učenici su uspjeli ostvariti zapažen plasman.
Uprkos pandemiji i, kako su naglasili, primoranosti da pripremaju tim online, ovo je još jedan u nizu uspjeha mladih fizičara Bosne i Hercegovine ove godine: prije nekoliko mjeseci postigli su sjajne rezultate na Evropskoj Olimpijadi (dvije bronzane medalje) te na Nordijsko-baltičkoj Olimpijadi (jedna srebrena i dvije bronzane medalje), a uskoro ih očekuje i online Internacionalna Olimpijada iz fizike.
Kako su saopćili, dobra vijest za sve ljubitelje fizike i sve koji žele da učestvuju na internacionalnim takmičenjima u budućnost jeste da Društvo fizičara organizuje od 12. novembra 2020. do 16. januara 2021. godine Online školu fizike za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini.
Kroz njihove kampove i škole fizike do sada je prošlo, kako su naveli, više od 500 učenika od kojih su mnogi postali uspješni takmičari (poput svih bosanskohercegovačkih olimpijaca ove godine) te uspješni studenti u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.
Svim učesnicima Online škole fizike će predavati bivši takmičari, danas jako uspješni studenti i asistenti sa domaćih i stranih univerziteta, a koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa talentovanim učenicima.
Osim priprema za takmičenja i učenja zabavnog i zanimljivog gradiva, znanje koje pružaju je važno i za uspješan studij fizike, elektrotehnike, mašinstva, građevine i drugih prirodno-tehničkih nauka. Online škola fizike je dostupna svim zainteresovanim učenicima (neovisno od uspjeha na takmičenjima), saopćili su iz Društva fizičara Federacije Bosne i Hercegovine.
(studomat.ba)