Učenici koji upišu deficitarna zanimanja dobijaju mjesečno 100 KM i plaćen prevoz

Saznajte koja su deficitarna zanimanja po opštinama u RS


Ministarstvo prosvjete i kulture je, s ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada, a prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole.
Prema tome, a u skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama.
U skladu sa tim, u banjalučkim srednjim školama riječ je o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar.
Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture u RS rekla je da cilj da se učenicima koji ne žele nastaviti školovanje, osigura zaposlenje, a onima koji planiraju da nastave obrazovanje,  dobre kompetencije za nastavak školovanja.
“Tržištu rada potrebna su zanimanja u oblasti mašinske, tekstilne i drvoprerađivačke industrije. Vlada Republike Srpske, na inicijativu premijera, donijela je odluku na osnovu koje će se finansijski stimulisati upis učenika u određena deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica. Riječ je o novčanoj naknadi na mjesečnom nivou. To konkretno znači da ćemo za sve učenike koji žele da upišu deficitarna zanimanja na nivou lokalne zajednice obezbijediti novčanu naknadu na mjesečnom nivou u iznosu od 100 KM te snositi troškove prevoza”, kaže za BUKU ministrica Natalija Trivić.
Dodaje da ove stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade Republike Srpske da zajedno sa privrednom zajednicom kreira usmjerene upisne politike.
“Takođe, razgovarano je sa privrednicima da omoguće zapošljavanje đaka koji se opredijele za ova zanimanja, a po završetku srednjih škola”, ističe ona.
Osim u Banjaluci, zanimljanje bravar zavarivač je deficitrano i u sljedećim gradovima i opštinama: Čelinac, Prijedor, Kotor Varoš, Modriča, Kozarska Dubica, Doboj, Petrovo, Brod, Derventa, Šamac, Bijeljina, Lopare, Zvornik, Šekovići, Milići, Bratunac, Rudo, Gacko, Nevesinje i Bileća.
Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju; auto-električar u Dobju; alatničar i pekar u Prijedoru; zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina u Tesliću i Trebinju; kuvar u Tesliću, modni obućar u Derventi, mehaničar grejne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista u Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici; obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi.
Radi još bolje dostupnosti svih podataka o deficitarnim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je android aplikaciju „Vodič kroz zanimanja“ sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju.
Aplikacija „Vodič kroz zanimanja“ je dostupna za Android platformu i svi učenici je mogu preuzeti besplatno sa Google Play marketa i instalirati na svoje telefone