Učenici u Tuzlanskom kantonu se vraćaju u školske klupe – Ministarstvo osmislilo način rada

U Tuzlanskom kantonu će nova školska godina i osnovcima i srednjoškolcima krenuti iz školskih klupa, ali na nešto drugačiji način.
U Ministarstvu obrazovanja i nauke najmnogoljudnijeg kantona odlučni su u tome da djeca treba da se vrate u škole, a u prethodnih više od mjesec dana su zajedno sa epidemiolozima nastojali da iznađu najbolje rješenje za povratak tradicionalnoj nastavi.
Pandemic Parenting Poll: Anxiety tops confidence about return to ...
Mlađi učenici koji prate razrednu nastavu (od prve do četvrte godine) će svaki dan biti u školskim klupama s tim da će njihovi časovi biti skraćeni, potvrdila je za Klix.ba ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić.
Ukoliko među njima bude bilo brojčano većih razreda onda će biti podijeljeni u dvije grupe.
Stariji učenici, od petog razreda osnovne pa do posljednje godine srednje škole će, kako nam objašnjava ministrica, ići po kombinovanom modelu.
Razredi će biti podijeljeni u dvije grupe tako da u jednoj nema više od 15 učenika. Dok jedna grupa bude bila fizički prisutna na nastavi, s drugom grupom će nastavnici kontaktirati, no za njih neće biti održavane online nastave. Ove dvije grupe će se rotirati tako da je sedam dana u školskim klupama jedna grupa, a sedam dana druga.
Ministrica je objasnila i to da će dijeljenjem učenika u grupe biti smanjena gužva i u učionicama, ali i u gradskom prijevozu koji je potencijalni izvor zaraze. Osim toga je kazala da će se voditi posebno računa o epidemiološkim mjerama i preporukama.
(klix.ba)