Udruženje GirlTHing iz Tuzle ruši stereotipe IT sektoru

 

Alma Šećerbegović, profesorica docnenca na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli pokrenula je priču „GirlTHing“ , a sve kako bi animirala studentice i generalno žene da budu aktivnije u IT sektoru. Iz iskustva stečenog znanja kroz nastavni proces, profesorica Alma je primjetila da su studentice tiše od muških kolega, te se odlučila da pokrene “GirlThing”, jer je shvatila da studenticama treba podrška.

 

“Primjetila sam da smo sve više imali studentica, ali one nisu bile dominatne kao studenti i to me nekako ponukalo da im priđem, da vidim zašto se one ne javljaju, zašto ne učestvuju u različitim aktivnostima, onda sam vidjela da im zaista treba podrška.” – Alma Šećerbegović

 

Glavna ideja organizacije je da podržavaju jednu drugu, da ohrabruju, te da su tu uvijek jedna za drugu, dodala je Alma.

 

Organizacija nastoji promovisati IT sektor, odnosno tehnologije kao ženskog zanimanja. Girl THing” je zapravo mjesto za djevojke koje zajedno kreiraju i realizuju ideje, zajedno rade na novim inovacijama, pišu projekte, uče, prenose znanje i druže se.

 

Kao inicijativa GirlTHing je svoj rad započeo krajem 2018. godine. U 2019. godini postali su dio Studentskog vijeća Fakulteta elektrotehnike u Tuzli u sklopu kojeg su djelovali jednu godinu i osam mjeseci. Nakon pobjede na takmičenju “Women in Tech”, 17.9.2020. godine počeli su djelovati kao Udruženje mladih žena “GirlTHing” i time omogućili svim mladim, posebno djevojkama, bez obzira da li studiraju na Fakultetu elektrotehnike ili ne da budu članovi/ice GirlTHing-a.

Upravo zbog tog koraka, vrata udruženja otvorila su i Ameli Alić. Amela je danas srednjoškolka, stoga joj članstvo donosi brojne benefite i već otvara mnogobrojna vrata.

“Svaki projekat je na svoj načim važan, ali ja bih lično izdvojila naš posljednji realizovani projekat, a to je “Mama i ja programiram.” Učesnice su bile mame, sa svojom djecom, gdje smo mi  pomoću blokovnog programa podučavale programiranju.” – Alma Alić

Alma kaže da je prilično zadovoljna sa zainteresovanošću koje su mame pokazale, te se ona nada, da će nastaviti realizovati projekte sa takvim entuzijazmom.

 

Zastupljenost žena u IT sektoru

Žene u IT sektoru i dalje svjedoče brojnim razlika, predrasudama i neravnopravnosti u odnosu na muškarce. Bez obzira na to što smo daleko iza vremena kada žene nisu radile, nisu imale pravo glasa, pa čak nisu smjele ni nositi hlače, muškarci i dalje prednjače na vodećim pozicijama u većini sektora, a posebno u tehnološkom sektoru.

 

Danas, u 21. stoljeću, i dalje se vode pitanja o zapošljavanju žena u IT sektoru i razlikama koje svakodnevno doživljavaju u odnosu na muške kolege.

 

Iako im nije lako, žene prihvataju izazove i odlučuju su se za zapošljavanje u IT sektoru te su time primjer i inspiracija brojnim drugim ženama da učine to isto. Najbolji način kojim će osnažiti druge žene je dijeljenje iskustva i mentoriranje žena koje požele graditi karijeru u IT sektoru.

Međutim, Lejla Bašić, predsjednica Udruženja GirlThing kaže, da kompanije sa kojima one sarađuju imaju procenat čak i 50 % zastupljenosti žena u IT sektoru, a to je broj koji GirlThing i teži.

“Mnogi često pomisle da mi hoćemo 60 / 40 %, ali ne, mi idemo na taj balans, jednostavno uključenje svih.” dodala je Lejla.

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“

 

Posljednji postovi