Udruženje za zaštitu životinja “Nirina”: Više od 20 godina brige o psima lutalicama

 

Azil za pse u Tuzli, kojim upravlja Udruženje za zaštitu životinja „Nirina“ uprkos svim izazovima djeluje na području ove zajednice više od 20 godina i predstavlja pozitivan primjer brige o psima lutalicama.

Ljubav prema psima često nadilazi granice, a mnogi ljudi razvijaju posebne veze s njima. Psi su poznati po svojoj sposobnosti da čitaju naše emocije i pružaju podršku kad nam je najpotrebnija. Oni su tu za nas u svim situacijama, vesele nas svojom prisutnošću i daju nam osjećaj ljubavi bezuvjetno.

Upravo zbog te ljubavi prema psima, volonterka Lejla Majdančić kaže da se odlučila pridružiti Udruženju a zaštitu životinja „Nirina“, kako bi pomogla svim životinjama, koji su živjeli u vrlo lošim uslovima.

“Sve je bilo okruženo živim blatom, nije bilo cvijeća, drveća, nikakvog zelenila. Objekti i kućice za pse nisu
postojali, bilo je jako loše i osnovni uslovi nisu bili pruženi psima”, kazala je Lejla

Iako je bilo raznih problema tokom formiranja udruženja, počevši od manjka ljudskih resursa, umrežavanja sa ostalim organizacijama, uspostavljanje saradnje sa gradom, obezbjeđenje hrane, ovo Udruženje ostvarilo svoje ciljeve, a to je da pomognu svim psima lutalicama, te da im obezbjede osnovne uslove za život.

“Krenulo se od velikog minusa. Nije čak ni od nule, nego minusa, jer je potrebno bilo obezbijediti hranu svaki mjesec, osnovne uslove, mjesto za živjeti. Bilo je jako teško sve to pokrenuti, sklopiti taj neki program udomljavanja, uspostaviti saradnju sa našim gradom Tuzlom, ali eto nekako se sa godinama, sve uspjelo” dodala je Lejla.

Jedan od većih problema sa kojim se ovo udruženje još uvijek suočava, jeste nedostatak struje i vode. Oni kažu da su ove godine aplicirali za dozvolu, te se nadaju pozitivnom odgovoru, koji bi svakako dosta olakšao život radnika, volontera ali i pasa.

Udomljavanje pasa

Udruženje trenutno broji deset volontera koji brinu o 350 pasa koje je moguće i udomiti.

Vana Mujčinović, jedna od volontera kaže da je proces udomljivanja psa vrlo lagan.

“Nakon što dođete ovdje, mi Vas upoznamo, zbog toga što postoji razlika između usvajanja psa za stan i usvajanja psa za kuću, jer neko traži aktivnijeg psa, neko manje aktivijeg, zatim obilazimo azil, Vi nam kažete očekivanja koje imate od psa i izaberete manji krug pasa, zatim ide upoznavanje gdje mi njih pustimo i gdje Vi izaberete psa kojeg želite, i za kraj vi donesete lične dokumente, mi unesemo u bazu podatka, te automatski postajete odgovorni za tog psa”.

Ljubav prema psima u azilu je izuzetno važna jer ti psi često prolaze kroz teška iskustva i napuštanje. Pružanje ljubavi, brige i pažnje pomaže im da se oporave emocionalno i fizički te da ponovo steknu poverenje u ljude.

Ako želite podržati azil i ljubav prema psima, možete razmotriti volontiranje u azilu. Pružanje materijalne podrške, usvajanje psa iz azila ili podizanje svesti o problemu napuštenih životinja. Vaš doprinos može učiniti veliku razliku u životima ovih predivnih stvorenja.

Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.