Azil za pse u Tuzli predstavlja svijetlu tačku u BiH (VIDEO)

U vrijeme kada se mnoge lokalne zajednice susreću sa nizom problema donosimo vam jednu lijepu i pozitivnu priču iz našeg okruženja.
Azil za pse u Gradu Tuzla postoji već 20 godina te je kroz ovaj period prošao kroz mnoge teške faze i periode.
Azil u Tuzli: I ovu zimu dočekujemo bez struje i tekuće vode (FOTO) |  Tuzlanski.ba
Naime, ovaj azil predstavlja svijetlu tačku u Bosni i Hercegovini i dokaz je uspješne saradnje lokalnih vlasti i Udruženja da se ipak uz dobru volju problem sa psima lutalicama može riješiti na human i zakonom propisan način.
Promjene ne dolaze preko noći ali sve statistike idu korist ove saradnje.
Broj pasa na ulicama grada smanjio se kroz razne projekte kastracija i sterilizacija koji se već godinama provode u našem gradu.
Pored podrške Grada Tuzla i ‘JP Veterinarska stanica Tuzla’, ogromnu pomoć u radu Udruženja pružaju i inostrani donatori.
“Nisu samo donatori ti koji pokreću sve, ali jesu nam jako bitni. Za upravljanje i održavanje svega morate imati ljude kojima je zaista stalo i kojima vjerujete. Morate imati podršku od gradske vlasti i od cijele lokalne zajednice, građane koji su susretljivi i puni razumijevanja i volontere koji psima nesebično pružaju svoje vrijeme i ljubav. Sve to čini dobru organizaciju, odličan tim sa velikom odgovornošću” – poručuju nam iz “Nirine”.
Volonteri, kojih svakim danom ima sve više, imaju ogroman uticaj na socijalizaciju pasa.
Udruženje po evropskim standardima radi i udomljava pse koji su napušteni od strane neodgovornih vlasnika i pušteni na ulice grada.
Ovakvi psi se vakcinišu, kastriraju i sterilišu u JP Veterinarska stanica Tuzla te potom dovoze u azil.
Dvije mlade žene ujedno i majke koje brinu o čitavom procesu rada azila i udomljavanja, kažu nam kako se i oni susreću s problemima ali uz ovakvu saradnju, veliku ljubav, trud i rad nema problema koji nije nemoguće riješiti.
Oni koji prate rad azila najbolje znaju promjene na bolje koje su se desile prethodnih godina, a ako ste se ikad zapitali kako je to sada u azilu za pse “Nirina”, na Pašabunaru, koliko je pasa i kako izgeldaju njihove aktivnosti, iz Udruženja vas pozivaju da ih posjetite.
Prije nego se odlučite na posjetu, pogledajte video u prilogu.

(Tuzlanski.ba)