Ugljevik – Božana i harmonika

Na našim prostorima mnogo ljudi harmoniku posmatra kao ,,muški instrument” – ponajviše zbog  njene veličine i težine, ali u svijetu harmonike postoji veliki broj izvođačica i  pedagogica. Jedna od njih je Božana Lazić iz Ugljevika, studentica Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i izvođačica na harmonici. 

“Sve je  moguće odsvirati ukoliko je prisutna volja za radom i učenjem.” – Govori Božana. Muzika je beskrajna, te se ne treba osvrtati i voditi polemika o polu, nego o njegovoj energiji, emociji i priči  koju želi da iskaže kroz muziku.
Ljubav prema harmonici dogodila se sasvim slučajno.
Božanina mlađa sestra igrala je folklor u KUD ,,Rudar” Ugljevik i na probama igru pratio je  instrument – harmonika. Pošto je kući imala haromoniku koja je služila kao “igračka”, kroz igru počela je da svira istu muziku kao sa proba folklora. Tako se rodila i ljubav  prema muzici koju je počela gajiti u Orkestru harmonika ,,Aleksa Šantić” čija je članica bila u  periodu od 2007. do 2018. godine.
Kao članica orkestra nastupa širom svijeta, od Kanade do Rusije i taj veliki broj nastupa je zapravo pomogao da izgradi određenu dozu  samopouzdanja na sceni, na čemu kaže da je  zahvalna nastavniku Slavku Nikoliću.
Sa ciljem da se  još više obrazuje i nauči nove stvari, upisuje i završava MŠ ,,Kornelije Stanković” u  klasi prof. Slaviše Perića. Uz pomoć prof. Danijele Rakić, prof. Slaviše Perića i prof. Jelene  Petković uspjela je prevazići taj veliki korak.
“Ka Muzičkoj akademiji i harmonici vodila me  samo ljubav.” – dodaje ona.
Tokom svog školovanja imala je priliku da nastupa na mnogim takmičenjima, koja su bitna jer kroz njih napreduješ.
“Važna su mišljenje velikih umjetnika na harmonici kada slušaju i  ocjenjuju na takmičenju.”
Sa druge strane upoznala je i veliki broj novih kolega i kolegica i iz tih  susreta se mogu razviti prijateljstva za cijeli život.
Do sada je osvojila preko 80 nagrada kao  solo izvođačica, članica kamernog ansambla i orkestra. Trenutno je plan da što više upozna rad  kompozitora, njihove biografije i umjetničke težnje kako bi kroz izvođenja mogla  publiku muzikom odvesti u taj period njihovih života, kada je kompozicija i stvorena. Da bi se došlo do određenih ciljeva, svaki  izvođač i izvođačica ima poseban sistem rada, te Božana smatra da je bitno  dobro upoznati samu suštinu kompozicije prije njenog izvođenja.
“Uzaludno bi bilo raditi suprotno.” – govori kroz osmijeh.
Trenutno je studentica treće godine Muzičke akademije Univerziteta  u Istočnom Sarajevu. Harmoniku studira u klasi mr Danijele Gazdić, red. prof.
(Mitar Simikić/mionama.ba)