UKC Tuzla obilježio Svjetski dan podrške osobama s epilepsijom

Ljubičasti dan se od 2008. godine obilježava kao Svjetski dan podrške osobama s epilepsijom. Tokom svih ovih godina naglasak je na edukaciji djece i mladih kako bi se podigla razina svijesti o epilepsiji uz slogan: „Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!”
2703 epileps
Prema riječima prim.dr. Larise Kovačević, šefa Odjeljenja opšte neurologije UKC Tuzla, djevojčica Cassady Megan, oboljela od epilepsije, poželjela je da joj cijeli jedan dan bude obojen u ljubičastu boju. „Ona je uspjela da oboji cijeli svijet u ljubičasto. Stotinu država, među kojima je i BiH, svake godine na 26. mart obilježavaju Dan podrške oboljelima od epilepsije. Epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju, stalni monitoring i praćenje pacijenta”, kazala je prim. dr. Kovačević.
Ljekari Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uz podršku farmaceutske kompanije Bosnalijek su obilježili ovaj dan na simboličan način poštujući složenu epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu. Uz promotivne letke sa edukativnim sadržajem o epilepsiji, podjeljeni su simbolični pokloni za pacijente – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.
(Tuzlainfo.ba)

Posljednji postovi