UMJETNOST I PROTEST- Sarajevski profesor zbog korone i “stezanja granica” napravio neobičnu izložbu u parku

Ni Irfan Rustempašić, sarajevski profesor geografije, na koroanvirus i jučerašnje odluke hrvatske vlade o “stezanju granica” nije ostao imun. Svoje nezadovoljstvo izazvano ovim događajima prikazao je na umjetninama izloženim u sarajevskom naselju Dobrinja.Sarajevski Park prijateljstva na Dobrinji jutros je osvanuo u novom ruhu. Naime, profesor Rustempašić, koji se već duži niz godina samouko bavi slikarstvom, jutros je u ovom savremenom parku predstavio svoju, kako kaže, spontanu izložbu.


Između 25 i 30 Rustempašićevih umjetničkih slika prekrilo je zelenilo parka. No, među desetinama umjetnina isticala se jedna “morska”, namijenjena zapadnim susjedima..

“Jučerašnja informacija u vezi s nemogućnošću ljetovanja u susjednoj Hrvatskoj nagnala me je da lijepljenjem kamenih frakcija, specifičnom slikarskom tehnikom, naslikam tablu s natpisom Tučepi te barem na taj način na platnu, ali i u svojoj glavi pređem državnu granicu i posjetim more. Fizički pristup nam je trenutno onemogućen, no psihički nije. Mašta je svakome dozvoljena”, poručuje Rustempašić

Iako ga je slikarstvo i ranije intrigiralo, tu su samoizolacija i višak slobodnog vremena odigrale ključnu ulogu. Prethodnih mjeseci sve češće se posvećivao slikanju što je, u konačnici, rezultiralo velikim brojem slika.

“Izložba zaista izaziva veliki broj reakcija. Slučajni prolaznici, a naročito mališani očarani su njom. Ljudi prilaze, interesuju se, upućuju pohvale, ali i konstruktivne kritike. Ipak, more, šarenilo i animirani likovi kod naših najmlađih sugrađana izazivaju najviše zanimanja”, dodaje Rustempašić.

Izvor:klix