Univerzitet u Sarajevu-Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju partner međunarodnog projekta u okviru ERASMUS+ programa: RiskMan

U okviru programa EU za saradnju u oblasti inovacija i razmjene dobrih praksi, projekt pod nazivom „Jačanje obrazovnog kapaciteta za upravljanje rizikom alohtonih vodenih vrsta na zapadnom Balkanu (Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora)/Educational Capacity Strengthening for Risk Management of Non-native Aquatic Species in Western Balkans (Albania, Bosnia and Herzegovina and Montenegro) – RiskMan“, u kojem Univerzitet u Sarajevu-Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) sudjeluje kao partner, prihvaćen je u okviru sekcije Zajednički projekti.

Od ukupno 1005 prijava iz cijelog svijeta na poziv za “Projekte za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja/Capacity Building Projects in the Field of Higher Education”, koji se smatra jednim od najprestižnijih projekata na međunarodnom nivou, samo 164 studije odobrene su za finansiranje.
Projektni konzorcij RiskMan sastoji se od partnera iz osam različitih zemalja: Turske, Italije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim INGEB-a, druge partnerske institucije iz Bosne i Hercegovine su Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu i Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću. Koordinator konzorcijuma je Univerzitet Mugla Sıtkı Koçman, Turska.
Glavni cilj RiskMan projekta je unaprijediti obrazovanje zainteresovanih strana i studenata i ojačati obrazovne kapacitete za upravljanje rizikom od stranih invazivnih vodenih vrsta u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Uspostavljanjem sveobuhvatnog seta mjera o invazivnim vrstama, projektom se želi poboljšati sposobnost lokalnih ciljnih grupa da ublaže i aktivno spriječe potencijalne štetne uticaje na socio-ekološki sistem zemalja članica konzorcija.