Upoznajte Anesu, studenticu Mašinskog fakulteta i državnu prvakinju BiH u biciklizmu

Anesa je u razgovoru za STUDOMAT govorila o studiranju na Mašinskom fakultetu u Tuzli, kao i svojoj ljubavi prema biciklizmu.

STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi upoznati javnost sa uspješnim i obrazovanim mladim ljudima koje ima naša država, Bosna i Hercegovina, a koji zauzimaju premalo mjesta u medijskom prostoru.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Da Bosna i Hercegovina ima mladih i ambicioznih studenata dokazuje nam Anesa, studentica Mašinskog fakulteta u Tuzli koja je državna prvakinja BiH u biciklizmu.

Anesa je za STUDOMAT otkrila svoje planove za budućnost, govorila je o studiranju na Mašinskom fakultetu u Tuzli, svojim postignućima u biciklizmu, kao i svom angažmanu pored fakulteta.

1. Predstavi nam se.

– Moje ime je Anesa Hidić. Rođena sam 15.10.1999. godine u Tuzli. Dolazim iz Kladnja. Studentica sam IV. godine Mašinskog fakulteta, odsjek Mehatronika, na Univerzitetu u Tuzli.

2. Koja si godina studija?

– Studentica sam IV. godine Mašinskog fakulteta.

3. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe?

– Srednju školu sam završila kao Učenica generacije i samim time sam imala veliki broj mogućnosti za nastavak daljeg školovanja. Kada premotam film, sjećam se da nisam znala koji fakultet je pravi izbor za mene. Stoga sam odlučila da se vodim svojim instinktom : “ Upiši nešto gdje ima posla “. Vidjela sam neku perspektivu u mašinskoj struci te uz to širok spektar zanimanja sa zvanjem mašinskog inženjera. Uz moju sklonost prema prirodnim naukama i uz malo truda, vrlo brzo sam bila spremna za prijemni ispit. Bez problema sam imala maksimalan broj bodova na prijemnom ispitu te se našla na prvom mjestu na konačnoj rang listi primljenih studenata. To mi je dalo veliku motivaciju za dalje.

4. Šta ti je omogućio ovaj fakultet?

– Kroz dinamičan i interdisciplinaran nastavni program i visoko stručno nastavno osoblje, Mašinski fakultet u Tuzli, mi je pružio kvalitetno obrazovanje, zanimljive istraživačke projekte, saradnju sa institutima i privrednim subjektima. Također, posebno želim naglasiti da svaki odsjek na Mašinskom fakultetu ima svoju vrijednost i težinu. Odsjek Mehatronika je proširio moje znanje iz mehanike, elektrotehnike – elektronike, automatike, robotike i informatike što predstavlja veliki trend u svijetu.

5. Da li imaš neki hobi ili vannastavnu aktivnost vezanu za tvoje usmjerenje?

– Trenutno sam dio tima za FEM analize, koji radi na projektu ,, Student Formula “. Dopisnica sam za magazin ,, Industrija 5.0 “, ispred Udruženja mašinskih inženjera u BiH. Jedan sam od Opinion Leader-a za Red Bull na nivou UNTZ.

6. Saznali smo da gajiš ogromnu ljubav prema biciklizmu, kako je ta ljubav počela? Koje si uspjehe ostvarila?

– Ljubav prema biciklizmu je počela odlaskom na jednu rekreativnu biciklijadu u Kladnju. Jednostavno sam bila fascinirana prirodom i slobodom koju biciklizam pruža. Neki od mojih najvećih uspjeha su titula državne prvakinje u cestovnom biciklizmu i titula viceprvakinje BiH u brdskom biciklizmu te sam bila osvajačica Premijer lige BiH u cestovnom biciklizmu za 2020.godinu. Pored toga, bila sam rangirana kao 189. biciklistkinja svijeta.

7. Odakle crpiš inspiraciju? Šta te najviše motiviše?

– Inspiriše me priroda, savršenstvo prirodnog sklada, a biciklizam mi omogućava okruženost prirodom. Biciklizam je moj bijeg u prirodu, bijeg od stvarnosti i negativne energije. Osim toga, inspirišu me pozitivni ljudi, prijatelji kojima sam okružena. Velika motivacija mi je da radim ono što volim. Pored toga, motivišu me i moji rezultati. Volim kada imam konkretan cilj koji moram ispuniti.

8. Koji su tvoji planovi za budućnost? Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

– S obzirom da sam rođena u BiH i da završavam studij u BiH, voljela bih se ostvariti prvo u svojoj zemlji. Naravno, ako to bude moguće.

9. Šta je tebi tokom studija davalo “krila”? Tvoja motivaciona poruka za studente je…?

– Ono što mi daje “krila“ tokom studiranja jeste moj cilj koji želim ostvariti, zatim pozitivni ljudi, prijatelji, kolege kojima sam stalno okružena i Red Bull, naravno.

10. Da li možeš preporučiti neku knjigu koja je tebi dala „vjetar u leđa“ i potakla te da nikada ne odustaješ?

– Knjiga: ,, Master of the Game”, Sidney Sheldon.

Preuzeto sa: Studomat.ba
Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.