Upoznajte mostarskog doktora koji sa timom oprema ‘Kuću trčanja’ u Mostaru

Iako smo svakodnevno okruženi negativnim vijestima, ukoliko se malo potrudimo, možemo pronaći vijesti o pojedincima i timovima koji našu svakodnevicu čine ljepšom, a ujedeno stvaraju pozitivne promjene u društvu. 

Naš današnji sagovornik je mladi, ali uspješni doktor iz Mostara, koji već nekoliko godina sa svojim timom okuplja ljubitelje i entuzijaste trčanja pod imenom ‘Sanus Motus’.
Saznali smo da rade i na novim i pozitivnim projektima za Mostar i Hercegovinu, pa smo htjeli iz prve ruke čuti o čemu se radi.
Upoznajte dr. Vedrana Markotića, predsjednika Udruge Sanus Motus iz Mostara.
Živim i radim u Mostaru. Uposlen sam na Kliničkom zavodu za radiologiju SKB Mostar kao specijalist radiodijagnostike. Pobliže se bavim područjem muskuloskeletne radiologije. Predavač sam na Medicinskom fakultetu, Stomatološkom fakultetu i Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, trenutno u zvanju docent. Pored toga, od prošle godine radim kao predavač na Medicinskom fakultetu u Foči, Univerzitet Istočno Sarajevo. Rekreativno se bavim trčanjem, a od prošle godine povremeno i triatlonom pa tako imam istrčano više polumaratona, dva maratona i dvije triatlonske utrke.
Možete li ukratko predstaviti Udrugu Sanu Motus i koje su njezine aktivnosti?
Udruga Sanus Motus osnovana je u decembru 2017. godine i za primarni cilj ima unapređenje svih segmenata rekreativnog trčanja u Hercegovini, na čemu otad predano radi.
Udruga organizuje i provodi niz aktivnosti: školu trčanja, rekreativnu trkačku ligu, Kids program, humanitarni program, savjetovanje rekreativnih i profesionalnih sportaša, organizuje razne radionice i edukacije, organizuje zajedničke odlaske na utrke i razna trkačka druženja te još niz raznih drugih aktivnosti od kojih bi posebno izdvojio nedavno pokrenuti program Research centra Sanus Motus u kojem će stručan tim raditi na istraživanju svih aspekata trčanja i njegovog uticaja na ljudski organizam, a sve u suradnji s vodećim centrima za kineziološka istraživanja u Europi.

Kako ste došli na ideju osnivanja Udruge?
Na ideju sam došao prije pet godina, kad sam se aktivno vratio trčanju.
Tada sam prepoznao kako postoji potreba za udrugom koja će pružiti sve potrebne informacije, materijale i sredstva potrebna organizaciji rekreativne trkačke zajednice u Gradu Mostaru.
Ko čini tim Udruge?
Tim udruge čine stručni treneri, trener atletike, kineziolozi, doktor, nutricionist, psiholog, psihijatar, stručnjak za marketing.

Kakva su Vaša dosadašnja iskustva u radu s Udrugom? Koji su benefiti koje vaši članovi najviše ističu?
Ono što naši članovi najviše ističu kao prednost škole jeste jedno zajedništvo i otvoren odnos koji imamo u školi trčanja, ali i na ostalim programima.
A konkretno, trčanje donosi niz fizičkih i duševnih benefita koje naši članovi osjete već nakon nekoliko treninga i moram priznati kako su tek rijetki odustali nakon što su okusili čari trčanja.
Kakve su trenutne aktivnosti Udruge?
Trenutno smo u fazi opremanja naših prostorija za trening i savjetovališta koje smo nazvali pod objedinjenim imenom Sanus Motus Centar te ga od milja zovemo i „Kuća trčanja“.
Ovo nam pruža mogućnost kvalitetnijeg rada i organizacije raznih vrsta grupnih treninga.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
Planovi su nastaviti u smjeru koji smo odredili na početku te svake godine unaprijediti rekreativnu trkačku zajednicu, a jednog dana oformiti i profesionalnu trkačku zajednicu za sve mlade u Hercegovini te u Mostaru osigurati uslove za povratak atletike na mjesto koje zaslužuje kao kraljica sportova.
Imate li kakvu poruku za ljude koji se žele baviti trčanjem? Koja su top 3 razloga za pridružiti se Udruzi?
Ovim putem pozivam sve one koji žele promijeniti svoje životne navike i postati dio jednog pozitivnog kolektiva te učiniti nešto više za svoje zdravlje da nam se priključe.
Adresa Centra je Franjevačka br. 20, a sve informacije možete dobiti upitom na e mail sanusmotusmostar@gmail.com ili na našoj Fb stranici Škola trčanja Sanus Motus i Fb profilu Sanus Motus.

(manager.ba)