Uprkos poteškoćama, učenici Bosanske škole u Manchesteru nastavljaju svoje aktivnosti

Nova školska godina 2020/2021 u Bosanskoj školi u Manchesteru počela je u subotu, 19 septembra 2020. godine. Nastava se odvija online, u redovnom terminu od 10 do 12h.
Trenutno je upisano 16 djece koju podučavaju učitelji Aldin Zilić i dr. Belma Muhamedagić. Bez obzira na sve poteškoće online nastave, uz dobru pripremu učitelja i njihov trud da djeci učine interesantnim novo gradivo, djeca su motivisana da urade sve zadane zadatke i raduju se svakoj suboti da vide svoje drugare i nauče nešto novo.
– Mi kao uduženje, pored redovnih obaveza, učestvujemo i u mnogim humanitarnim akcijama. U jednoj od posljednjih akcija vrijedni članovi našeg udruženja su uspjeli organizovati prikupljanje pomoći i nabavku hrane, vode, voća i drugih potrepština za Ronald McDonald House Manchester, koja služi za smještaj roditelja čija su djeca na liječenju u bolnici Manchester Royal Infirmary, navode iz škole.

image
Online nastava/ BH UK Network

 
U toku je i akcija prikupljanja pomoći u vidu odjeće, obuće i drugih potrepština za migrante koji se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini.
U sklopu projekata “Živjeti zdravo” i “Remembering Srebrenica”, a ponukani idejom člana udruženja “Remembering Srebrenica Nort-West” Stevea Bakera koji je odlučio da svakodnevno trči 1.007 milja u Engleskoj, što odgovara udaljenosti od Londona do Sarajeva, aktivirali su članove udruženja i djecu iz bosanske škole te počeli sa organizovanjem redovnih šetnji svake subote poslije nastave u bosanskoj školi, u znak sjećanja na sve žrtve genocida.
– Prisjećanje na sve poginule i ubijene u genocidu ne bi trebalo biti samo u toku jula mjeseca, nego tokom čitave godine, poruka je koju su poslali Bosanci i Hercegovci u Manchesteru.
(oslobodjenje.ba)