USKOPLJE: Vlasnik priznao – Sam sebi pisao grafite uvredljivog sadržaja sa ciljem izazivanja mržnje, razdora ili netrpeljivosti

Svjedoci smo nemilog događaja koji se desio u Opštini Gornj Vakuf – Uskoplje, naime u Policijskoj stanici Gornji Vakuf Uskoplje zaprimljena prijava od osobe inicijala M.P, nastanjen u mjestu Krupa, općina Gornji Vakuf- Uskoplje, da su u toku noći na porodičnoj kući i vozilima koji su bili parkirani u dvorištu, osvanuli grafiti izrazito uvredljivog sadržaja, saopćeno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Kako navode iz MUP-a, na mjesto događaja su izašli policijski službenici, konstatirali da su na porodičnoj kući, garaži te na pet putničkih vozila koji su bili parkirani u dvorištu, crnom farbom ispisani grafiti izrazito uvredljivog sadržaja koji upućuju na međunacionalnu netrpeljivost.
*Pročitajte više na: ba.n1info.com

Natpisi kao što su “Balije”, “Nož, žica, Srebrenica” bili su samo neki od grafita koji su zgrozili BH javnost, posebice stanovnike Opštine Gornji Vakuf – Uskoplje.


Fotografija preuzeta sa: Radio M

Policijski službenici MUP SBK/KSB u suradnji s policijskim službenicima Federalne uprave policije su radeći na otkrivanju izvršitelja prijavljenog kaznenog djela “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”, došli do saznanja da je u pitanju lažno prijavljivanje u vezi s navedenim kaznenim djelom.


Naime, opsežnim radnjama na terenu došlo se do materijalnih dokaza kao i priznanja oštećenog lica Adis Pokvić rođen 1987. godine, da je isti počinio radnje koje su okarakterizirane kao djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.
Pokviću će se na teret staviti i lažno prijavljivanje za koje je zaprijećena kazna do 6 mjeseci zatvora, a očekivati je i da, bez obzira što je sam ispisao grafite, da će odgovarati i za krivično djelo izazivanje međunacionalne netrpeljivosti za koje je propisana petogodišnja zatvorska kazna.
Pročitajte više na: blijesak.info
Načelnik Čaušević tvrdi da Opština Gornji Vakuf – Uskoplje zadnjih 20 godine nije imala slične incidente – VIDEO.