Uspostavljena neformalna mreža mladih liderica iz političkih stranaka i civilnog društva

Mjesec mart je posvećen ženskim pravima kroz prizmu historije. Borba za ravnopravnost traje više od stotinu godina i jedan je od primarnih problema žena širom svijeta koje svakodnevno doživljavaju nasilje i diskriminaciju. Žene nisu dovoljno zastupljene na mjestima odlučivanja, u pravilu su manje plaćene za svoj rad, te su svakodnevno suočene sa brojnim diskriminatornim praksama.

Upravo okupljene oko ideje podrške ženama iz svih društvenih sfera, 14 mladih žena, članica i alumnistica Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) koji implementira Međunarodni republikanski institut (IRI) odlučile su uspostaviti platformu za zajedničku saradnju. Nakon četiri godine uspješnog programa u Bosni i Hercegovini, mlade, politički i društveno aktivne, polaznice i alumnistice ALPI programa opredijeljene su za nastavak saradnje. Cilj stvaranja jedne ovakve mreže jeste razmjena iskustava, međusobno učenje i osnaživanje.

“U današnjem vremenu kada nam edukacija o važnosti učešća žena u procesima odlučivanja ne nedostaje, želimo kreirati platformu na kojoj će se uspostaviti saradnja između žena iz politike i civilnog društva, sa dugoročnim ciljem poboljšanja statusa žena u društvu. Potrebno nam je da budemo podrška jedna drugoj, da jedna drugoj čuvamo leđa.” poručile su osnivačice ove ženske mreže. U narednom periodu, mreža će pokrenuti niz zajedničkih aktivnosti i projekata kroz koje će zagovarati unapređenje pozicije žena u svojim lokalnim zajednicama.

“Želimo danas, kada slavimo ženu i ženska društvena, politička i ekonomska postignuća, napraviti promjenu i slaviti ženu tokom cijele godine. Sretan nam Međunarodni dan žena”, zaključuju osnivačice.

 

ALPI liderice

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.