VEDRAN MITRIĆ: Društvu je potrebna katarza

U Jelisejskoj palati u Parizu, na današnji dan prije 25 godine, svečano je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

vedran mitrić, dejtonski mirovni sporazum

Potpisivanju ovog sporazuma prethodila je konferencija koja je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine, kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH.

Sporazum su potpisali tadašnji predsjednici Republike BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman poslije trosedmičnih pregovora.
BiH je podijeljena na entitete Federaciju BiH kojoj je pripalo 51, te RS kojoj je pripalo 49 posto teritorija. Brčko Distrik je formiran kao posebna teritorijalna jedinica.
Nakon 25 godina često u bh. društvu čujemo da nam je potrebna katarza. Čujemo kako neki još nisu doživjeli katarzu, a mogli su jednostavnije reći – očišćenje, pročišćenje. U rječnicima i enciklopedijama stoji da katarza pored navedenih riječi znači i oslobađanje od nečega. Bh. društvu je potrebno oslobađanje od političkih aktera i njihovih nasljednika koji su na vlast došli sedam dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Danas je BiH zemlja bez nomokratije u kojoj vlastodršci uživaju sve blagodati sistema kojeg su kreirali. Sve pomoću administrativne mašinerije zapošljene po partijskim i rodbinskim vezama. Mašinerija, tzv. prećutna manjina koja uživa blagodati državnih jasli i plata koje su 40% veće nego u realnom sektoru za iste poslove.
Društvo i društveni procesi na osnovu volje građana se mogu mijenjati kako smo to mogli vidjeti na proteklim lokalnim izborima.
Upravo je volja građana potrebni faktor da se vladajuća oligarhija smijeni, ukine apsolutni veto na osnovu vitalnih interesa za sva tri konstitutivna naroda, bolje rečeno interesa pojedinaca, koji bi dalje implicirao prijeko potrebnim ustavnim promjenama gdje bi u konačnici svaki građanin u ovoj državi imao jednaka prava.
Nadam se da za iste nećemo čekati još 25 godina, da će se svijest 59% posto građana ove države koji ne izlaze na izbore promijeniti.
(regional.ba)