Video intervju sa Huseinom Hujićem (Asocijacija inovatora BiH) – Svaka inovacija je potencijalni društveno-razvojni projekt!

Startup studio Fondacije Mozaik Sarajevo Business Forum (SBF) u saradnji sa Svjetskom federacijom inovatorskih organizacija (IFIA) i nacionalnim udruženjima inovatora, 23. i 24. novembra 2020. godine organizuju Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva ”Sarajevo 2020”. Osnovni cilj Sajma je pomoći našim poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji, a inovatoricama i inovatorima da budu poduzetniji. Također, cilj je u rad Sajma uključiti vodeće regionalne investitore kako bismo svi zajedno podržali proizvodnju i primjenu inovacija u zemljama bivše Jugoslavije i podržali razvoj malih i srednjih biznisa.

Uoči Sajma predstavljamo i partnera iz BiH: Asocijaciju inovatora Bosne i Hercegovine. Koji je bolji način za predstaviti njihov dugogodišnji rad od intervjua s čovjekom koji je postao sinonim za samo Asocijaciju – Huseinom Hujićemgeneralnim sekretarom Asocijacije inovatora BiH (AIBiH), te direktorom Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA). U ovom intervjuu smo s Huseinom razgovarali otvoreno i konkretno o inovacijama, inovatorima i inovatorkama u BiH, patentiranju, pa sve do partnerstva Asocijacije i Sajma inovacija i preduzetništva.
U prvom dijelu „trilogije“ intervjua sa gospodinom Huseinom, govorili smo o inovacijama uopštenovažnosti zaštite istih patentom, te o tome kakve karakteristike posjeduju inovatori i inovatorke. Husein inovacije opisuje kao nešto što popravlja postojeće stanje na bolje. 

Imamo isti proces zaštite autorskih prava kao i u ostatku svijeta“, navodi Husein kao odgovor na pitanje o obezvrjeđivanju zaštite inovacija u BiH, te pojašnjava da čak 2.000 EUR košta samo podnošenje prijave za patent putem Instituta za intelektualno vlasništvo BiH za međunarodnu zaštitu, te je vrlo malo onih koji mogu dobiti međunarodni patent, što zbog finansijskih razloga, što zbog nekompetentnosti inovacije.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DgvFc2-spjc]

U drugom dijelu intervjua, s gospodinom Hujićem smo se dotakli i važnosti učlanjenja inovatorki i inovatora u Asocijaciju inovatora BiH.
Prijava za priznanje patenta, po Zakonu o patentu u BiH, košta 200 KM. Ako si član ili članica našeg udruženja, ona je 90 % jeftinija“, navodi Husein kao jedan od mnogih razloga za učlanjenje u Asocijaciju. Pričali smo i o načinima učlanjenja u Asocijaciju, te koliko članova i članica broje danas: “Svako ko ima inovaciju tehnično-tehnološkog karaktera može postati naš član!

Danas brojimo oko 500 članica i članova, ali mladi čine svega oko 15%; samo 5-6 mladih je postalo članovima Asocijacije ove godine”, naveo je Husein.

Također, navodi da se danas svega 5% inovacija primjenjuje u privredi! Ipak, procenat bh. inovacija u primjeni je veći od svjetskog prosjeka a čak 90% tih primijenjenih inovacija dođe od inovatora pojedinaca. To je vrlo pohvalno s obzirom na rizik koji snose sami inovatori prilikom razvijanja svojih inovacija.

A koja sve svjetska priznanja „za pamet“ ponosno nose članovi Asocijacije inovatora BiH, saznajte u videu:

“Inovatorstvo je jedini prirodni resurs koji, što ga više trošiš, on je sve bogatiji!” 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_ZYfp8aH9kM]

U finalnom dijelu, sa gospodinom Hujićem smo imali priliku razgovarati o samom učešću Asocijacije na Sajmu inovacija. Kao jedan od glavnih partnera, Husein navodi da bi on volio da je i mnogo više bilo kakvih sajmova, a pogotovo ovakvih – vrhunskih. “Značaj samog Sajma je nemoguće za procijeniti jer je ovo velika stvar za sve inovatorke i inovatore u regionu“. Dotakli smo se i saradnje Asocijacije inovatora BiH sa drugim regionalnim asocijacijama/udruženjima, te o narednim koracima koje u planu ima Husein Hujić sa Asocijacijom inovatora BiH, kao i direktor unutar IFIA-e.

“Postali smo punopravan član IFIA (International Federation of Inspection Agencies) svega 3 mjeseca nakon osnivanja – u septembru 1994. godine!” 

 
A, ukoliko vas detaljnije zanima šta je IFIA i koji je značaj toga što imamo direktora u jednom takvom udruženju, odgovor možete pronaći u videu ispod:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oIrxGsPI_BE]

Jeste li saznali nešto novo o Asocijaciji inovatora u BiH? Da li vas je zaintrigiralo koji će to inovatori i inovatorke BiH predstaviti svoje inovacija na Sajmu? Ako da, vidimo se 23-24.11. online!

 
(lonac.pro)