Video: Povratnica iz Sirije: “Mi smo ljudi, ne treba nas ostaviti na cjedilu zbog jedne greške. Što su djeca kriva?”

Rat protiv terorizma je gotovo pa završen, bar ako je riječ o ISIL-ovim teritorijama na Bliskom Istoku. Međutim, novi izazovi su pred nama.
Decenija iza nas je bila izuzetno turbulentna za čitav svijet. Naročito za Bliski Istok, na kojem je stvorena i djelovala tzv. Islamska Država Iraka i Leventa, poznatija kao ISIL. Ove promjene na Bliskom Istoku utjecale su znatno i na društvo na Balkanu, naročito na države iz kojih su građani odlazili da se bore i žive za ovu takozvanu državu.

FOTO: Print screen Deutsche Welle

Dok se u Bosni i Hercegovini izuzetno malo govori o ovom društvenom izazovu, vlasti na Kosovu su već preduzele prve korake u zbrinjavanju i integraciji žena i djece u društvo. O ovome nam svjedoči i video reportaža, koju je radio Deutsche Welle u Prištini.

 
Turska intervencija u Siriji dodatno je produbila kaotično stanje na tom području, zbog čega se opravdano strahuje kako bi se ISIS, odnosno Islamska država, mogao regrupirati i ponovno postati prijetnja.
Kako bi se to izbjeglo, brojne države razmatraju mogućnost da svojim državljanima povezanim s ISIS-om dozvole povratak u domovinu. Tako bi bili pod kontrolom, da ne bi se mogli priključivati daljnjim terorističkim akcijama.
No, dok se zemlje premišljaju, zasad je jedino Kosovo to sprovelo u djelo, vrativši iz Sirije 110 svojih državljana povezanih s terorističkom organizacijom.
Donosimo vam priču o ženi, kojoj je zbog zaštite identiteta dato ime Ana, a sa djecom je boravila u Siriji od 2014. godine.
Njenu životnu priču možete pogledati na:

Fatos Makolli, voditelj Antiterorističke jedinice kosovske policije, za DW je ispričao kako se radi o korisnom programu.
– Nitko se nije pobunio protiv ovog programa, povratnicima je jasno kome mogu zahvaliti što su ovdje. Da se Vlada nije odlučila na taj korak, ti bi ljudi i dalje bili na ratnom području – rekao je Makolli.
Ističe se kako su povratnici traumatizirani, što ne čudi s obzirom da se vraćaju s područja na kojem su vidjeli stravične ratne zločine.
Izvor: Jutarnji.hr
Da li je naše društvo spremno da prihvati naše sugrađanke i sugrađane?