Vlada FBiH odlučila: “Preselit ćemo Goražde na Borije umjesto da pravimo novu cestu” #SJAŠITE

Premijer Vlade Federacije Fadil Novalić, danas je iznio alternativni plan spajanja Goražda sa Sarajevom, koji bi mogao biti ne samo jeftiniji već i logičniji potez.
Premijer Fadil Novalić: Vrlo brzo ćemo krenuti sa 300 miliona km pomoći  privredi putem garantnih aranžmana – RBFBIH
“Umjesto da se zamajavamo izgradnjom ceste do Goražda, probijanjem novih tunela, otvaranjem tendera za izgradnju i ostalih birokratskih procedura, mi smo danas predstavili plan da zapravo Goražde prebacimo na Borije, jer bi tako riješili nekoliko problema jednim potezom. Sutra ćemo ovu ideju predstaviti svim nadležnim grupama zaduženim za ovaj slučaj, i zajedno prodiskutovati kako da djelujemo u narednom periodu”, rekao je Premijer Fadil Novalić.
Kompletan grad bi bio prebačen u originalnom obliku, a svi stanovnici bi dobili stanove i kuće koje su imali u svom gradu.
“Što bi se mi maltretirali da spajamo taj grad, koji je svakako duboko u teritoriji Republike Srpske i stoji sam kao enklava, odsječen od ostatka Federacije. Ovako ćemo fino rekonstruisati svaku kuću i zgradu, ljudima omogućiti iste uslove za život, a s druge strane i njima bolje, dobit će stare kuće, ali renovirane, tako da ne moraju krečiti i izvršavati sanacije koje su planirali u narednom periodu”, dodao je Novalić.
Ovaj plan bi u budućnosti postati i standard, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine planira sva mjesta koja su izolovana, a pripadaju Federaciji, prebaciti u blizinu Sarajeva.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.