Vlada FBiH uvodi novčane kazne za obrtnike kojima je zabranjen rad zbog pandemije #odgovornost

Ekonomija cijelog svijeta je u pad zbog pandemije korona virusa. Mnogi mali obrti su na velikim gubicima, te vlade svjetskih sila na svaki mogući način pokušavaju pomoći. Međutim kako je BiH jedinstvena zemlja na svijetu po mnogim stvarima, iz vlade FBiH odlučili su da uvedu kazne za obrtnike kojima je zabranjen rad zbog pandemije i tako postane jedinstvena i po ovom pitanju.

“Mi u vladi smo vidjeli da zbog pandemije ima dosta manje novca u budžetu. Odlučili smo naplaćivati kazne za obrtnike kojima je rad zabranjen. Kao prvo to su sigurne pare, jer ako recimo neki kafić radi dobija kaznu zato što je zabranjeno raditi, a ako ne radi dobija kaznu zato što ne radi. Mislim da je to odličan plan za popunjavanje budžeta. Stvarno ne želimo da naše plate dođu u pitanje”, rekao je Vesko Drljača, zamjenik premijera i ministar rad i socijalne politike.
Zbog ove odluke vlade FBiH formirana je i posebna inspekcija mahom od članova porodica ministara. Inspekcija ima zadatak da sprovodi odluku vlade i da na licu mjesta naplaćuje kazne.
“Evo baš jutros mi je kum javio da sam postao član inspekcije. Drago mi je, jer sam inače bio bez posla. Po struci sam autolimar i mislim da će mi to pomoći i u ovom poslu. Sutra počinjemo s radom, a kazne bi se trebale kretati od 1.000 do 3.000 KM. Odluka ko će koliku kaznu platiti je na nama”, izjavio je Sidik Šoferšajba, član inspekcije iz Gornjeg Vakufa.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.