Volontiraj na Festivalu kulture “Slovo Gorčina”

Festival kulture “Slovo Gorčina” poziva 10 studenata/studentica da prisustvuju ovogodišnjem festivalu, koji će se održati od 28. do 30. jula 2023. godine u Stocu, uz pokrivene troškove smještaja i hrane.

Festival kulture Slovo Gorčina se održava od 1971. godine u Stocu i na nekropoli stećaka Radimlja. Od svoje prve zamisli, neposredno poslije smrti pjesnika Maka Dizdara, rođenog u Stocu, festival ima jedan stalni i maksimalno kohezioni element: afirmaciju sveukupne bosanskohercegovačke kulturne baštine, svega onoga, kako je to već na prvim susretima rečeno, što je čovjek stvorio na ovom tlu.

Slovo Gorčina je festival koji nudi priliku za okupljanje sa sadržajima koji mogu biti i poezija, i muzika, i slika, i film, i filozofija, i historija i svi drugi mediji ljudskog duha. Cilj festivala je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno. To su susreti koji nastoje da simbolično predstave područje, region i državu Bosnu i Hercegovinu na platformi zajedništva, uz stalnu težnju ka opšteljudskom humanitetu.

Od studenata se očekuje:

  • volonterski rad na pripremi festivalskih programa i lokacija,
  • prisustvo i aktivno učešće na programima festivala,
  • pisanje osvrta na jedan ili više festivalskih programa, koji će biti objavljeni na zvaničnoj stranici festivala.

Organizator će:

  • osigurati hostelski smještaj na bazi punog pansiona za vrijeme trajanja festivala,
  • organizovati volonterski rad na način koji omogućava balans između radnih obaveza i prisustva festivalskim programima,
  • objaviti najbolje tekstove studenata/volontera na web stranici i/ili društvenim mrežama festivala.

 

Poziv je otvoren do 23. juna 2023. godine za studente svih usmjerenja s izraženim interesom za književnost i kulturu, a prijaviti se možeš klikom OVDJE.

Izuzetno, organizator će prihvatiti prijave mladih koji nemaju status studenta, ako ocijeni da bi svojim interesom i motivacijom za učešće i rad na festivalu bili odgovorajući kandidati.

 

“Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“