Za podršku inicijativama mladih izdvojeno oko 330.000 KM

Institut za razvoj mladih KULT u protekle dvije godine u okviru programa “Jačanje vještine i poticanje liderstva kod mladih” izdvojio je oko 330.000 KM. U tom periodu podržano je 29 inicijativa mladih u 17 zajednica širom Bosne i Hercegovine. Sve inicijative vidljive su na interaktivnoj MAPI.
YOUTH - Erasmus+ KA1 Teaching Training - Fuly Funded Training Courses
Inicijative su usmjerene na razvoj sektora, provođenje postojećih legislative za mlade, učešće i uključivanje mladih, aktivizam te jačanje kapaciteta organizacija. Kontinuirana finansijska i mentorska podrška organizacijama civilnog društva koje rade sa mladima ojačat će sektor rada s mladima i dati im potrebnu podršku za zagovaračke inicijative za zastupanje interesa mladih.
Jedna od inicijativa je “I kopija vrijedi” koju provodi Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Oni u okviru svoje inicijative zagovaraju promjenu upisne politike u Republici Srpskoj koja srednjoškolce završnih razreda ograničava na apliciranje na samo jedan fakultet jer prilikom upisa moraju predati originalne dokumente. Rješenje koje je Asocijacija ponudila i koje zagovara jeste promjena članova u zakonima o visokoškolskom obrazovanju koji ograničavaju srednjoškolce na jedan izbor. Prije samog početka zagovaračke kampanje, održan je ‘I kopija vrijedi’ kamp na kojem je 36 srednjoškolaca uspješno informisano o cilju, strukturi i prethodnim rezultatima inicijative “I kopija vrijedi”, te su prikupljene informacije od učesnika o (ne)uspješnosti realizacije inicijative u njihovim zajednicama. Uz to, finalizirana je publikacija “Analiza stavova srednjoškolaca o mogućnosti apliciranja na studije sa ovjerenom kopijom dokumenata” kojom će se kreirati argumentacijska platforma za zagovaranje inicijative u Republici Srpskoj. Asocijacija u saradnji s drugim partnerima u prethodnim godinama uspješno je provela ovu inicijativu na gotovo svim javnim univerzitetima u Federaciji BiH.
Najveći broj inicijativa podržan je kroz Urgentni fond. Institut povremeno raspolaže Urgentnim fondom za organizacije civilnog društva. Cilj ovog fonda je unapređenje položaja mladih i omladinskog sektora u Bosni i Hercegovini. Kroz fond aplikanti na vrlo jednostavan način mogu podržati postojeće ili kreirati potpuno nove programe i aktivnosti za bolji položaj mladih u Bosni i Hercegovini.
zajedno za majevicu
Za razliku od Asocijacije, mladi okupljeni oko Udruženja građana ‘Korijeni’ Ugljevik zajedno sa svojim prijateljima i partnerima iz Udruženja mladih općine Sapna ‘Korak’ proveli su inicijativu “Zajedno za Majevicu”. Udruženim snagama educirali su mlade iz ovih zajednica, ali i ostavili trajni trag uređenjem i opremanjem turističkim etno mobilijarom prostor za odmor i razonodu pored jezera Mezgraja na području općine Ugljevik i prostora za odmor i razonodu pored jezera Sniježnica na području općine Sapna. Zajedničkim radom na uređenju navedenih lokacija, mladi su pokazali da su spremni zajedno graditi budućnost BiH saradnjom, dijalogom, radom i aktivizmom.
Podrška mladima i organizacijama civilnog društva je od velikog značaja za razvoj mladih, ali i cjelokupnih zajednica i predstavlja jedan od mehanizama kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini.
Podršku Institutu u ovom periodu pružila je Ambasada Švedske u BiH, a Institut će nastaviti i u narednom periodu u skladu sa resursima kojima bude raspolagao podržavati mlade i unaprjeđivati položaj mladih u Bosni i Hercegovini.
(mladi.org)