Zaljubljenik u prirodu Miran Stambol: Muka nam je od ljudi, a ne od lijepe BiH

U razgovoru za Klix.ba kazao nam je šta ga to privlači planinarenju, prirodi i kako su počele njegove avanture.
“Svakako je jedan od razloga i to što pored toga što trčim imam priliku to činiti u nevjerovatnoj prirodi koja me okružuje. Obišao sam većinu naše lijepe Bosne i Hercegovine i svaki put se iznova oduševim koliko raspolažemo nevjerovatnom netaknutom prirodom, koliko je naša zemlja posebna, a koliko smo mi kao njen narod toga malo svjesni”, govori Stambol.

Trčanje na gotovo 2.000 metara nadmorske visine predstavlja za njega, kaže nam, pravi adrenalinski užitak uz poglede koji se ne zaboravljaju.

“Moj prijatelj Nedim Džaka, koji je i autor videa ‘Fairy tale called Bosnia and Herzegovina’ također je zaljubljenik u prirodu, ali i izvrstan fotograf te smo na jednom od uspona na Maglić odlučili snimiti video i na taj način barem na trenutak zabilježiti ljepotu naše zemlje i potaknuti sve koji ga pogledaju da krenu našim stopama. Osim toga, željeli smo svim Bosancima i Hercegovcima koji su morali napustiti BiH iz nekog razloga omogućiti da utonu u bajku zvanu BiH i da s ponosom kažu odakle potječu”, priča Stambol.
Odlučili su se za planinu Visočicu, priznaje, koja i simbolično, ali i geografski povezuje Bosnu s Hercegovinom te njene vrhove “Vito” i “Drstva”.

“Video je posvećen i svim onim ljudima koji pljuju ovu zemlju, neka se sjete da je klima odlična, vjetrovi umjereni, da nema oluja, cunamija, tornada, aktivnih vulkana i zemljotresa. Nije neplodna, iz džepa sjeme da ispadne, nešto će da nikne. Zemlja koja je šumovita, brdovita, niti su pretežno kamenjari, niti su džungle sa zaraznim bolestima. Sve fino, blago, pitomo i nježno. Nije nam muka od zemlje, muka nam je od ljudi”, poručuje Stambol.

(klix.ba)