Završena je 3. eUPSHIFT radionica u BiH! Odabrano pet ideja, za realizaciju 15.000 KM

 
 
Treća eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini koju realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, završena je odabirom ideja pet timova mladih, za čiju realizaciju će biti dodijeljeno 15.000 KM. Pored grantnih sredstava, za ove timove biće obezbjeđena dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od tri mjeseca.
U takmičenju sa 12 timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Banjaluka, Prnjavor, Kotor Varoš, Srbac, Gradiška, Doboj, Laktaši, Prijedor, Derventa, Mrkonjić Grad i Bosansko Grahovo, žiri je odlučio nagraditi:

  1. Tim Ivo Andrić iz Banjaluke sa idejom: “Kako bismo smanjili negativnu sliku o sebi kod adolescenata uzrokovanu uticajem masovnih medija?”
  2. Tim 3 iz Prnjavora sa idejom: “Kako doći do adekvatnog rješenja za uskraćeno muzičko usavršavanje?”
  3. Tim Čitalići is Osinje kod Dervente sa idejom: “Kako bismo mogli da animiramo mlade da zavole čitanje?”
  4. Tim 6 iz Gradiške sa idejom: “Kako bismo mogli da zaštitimo i očuvamo životnu sredinu, te da se ona ozbiljno shvati u zajednici?”
  5. Tim Markonako iz Banjaluke sa idejom: “Kako bismo mogli pomoći osobama s poteškoćama u traženju novih prijatelja?”

Svih 12 timova su, na završnom događaju organizovanom online, imali priliku da prezentuju svoje ideje, ali i da razmjene iskustva sa treće eUPSHIFT radionice. Mladim ljudima se obratila Dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, koja je istakla da su oni budućnost i snaga Bosne i Hercegovine te da će UNICEF nastaviti da radi s njima, jer su oni istinska inspiracija.
“Nadam se da ovo vaše virtuelno druženje predstavlja mogućnost da steknete nove vještine i nove prijatelje, ali i da vam je bilo zabavno. Važan dio UPSHIFT mreže je upravo sticanje prijateljstava, a ovaj program nije ograničen samo na BiH, već je dio šireg regionalnog programa Dijalog za budućnost koji obuhvata i Srbiju i Crnu Goru. Mladi ljudi se povezuju i prepoznaju iste probleme na koje nailaze u svojim zajednicama i zato je jako važno da zajedno i rade na tome da se ti problemi rješavaju”, istakla je Dr Rownak Khan.
Učesnici 3. eUPSHIFT radionice su kazali da su pored sticanja novih vještina i upoznavanja novih prijatelja, kroz radionicu dobili priliku da prepoznaju probleme u svojim lokalnim zajednicama, ali i da za njih pronađu rješenja uz pomoć mentora koji su ih vodili.
Dijana Pejić, direktorica Genesis Project-a je naglasila da su svi timovi pobjednici ove radionice, jer su pokazali da su hrabri, aktivni, svjesni problema u svojoj lokalnoj zajednici i spremni da te probleme i otklone.
“Timovima koji su osvojili donacije želim puno uspjeha u realizaciji svih planiranih aktivnosti, a ostalima iskreno i od srca da ne budu razočarani, već aktivni i uporni i da se bore za svoje ideje, jer samo tako možemo mijenjati situaciju”.
Timove koji su osvojili grantove očekuje period intenzivnog rada na njihovim projektima, a svi timovi su ohrabreni da svoje ideje implementiraju u lokalnim zajednicama.
eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste. Sve informacije o UPSHIFT radionici možete dobiti i na web-stranici:www.upshift.ba, kao i na društvenim mrežama:
https://www.facebook.com/upshift.bosnia.herzegovina https://www.instagram.com/upshift.bosnia.and.herzegovina/
Za više informacija kontaktirajte:
Nikolina Garača, projektna asistentica za 3. eUPSHIFT
Genesis Project, Banja Luka
+387 65 420 777
nikolina.genesisp@gmail.com

(mreza-mira.net)