Završna deklaracija Treće evropske konvencije o radu s mladima: Putokazi za budućnost

Tokom simultanog predsjedanja Njemačke Evropskom unijom i Vijećem Evrope oko 1000 učesnika okupilo se online na Trećoj evropskoj konvenciji o radu s mladima. Ovaj jedinstveni politički događaj dao je poticaj ovoj konvenciji i otvorio mogućnost za implementiranje Evropske agende za rad s mladima kroz takozvani Bonski proces. Ova konvencija je početak tog procesa.

Svi učesnici pripadaju dinamičnoj “zajednici prakse” u radu s mladima i dolaze iz 50 evropskih zemalja koje su učestvovale u Konvenciji. Ova zapanjujuće raznolika zajednica prakse učestvovala je u debatama i doprinijela izradi ove završne deklaracije.
Treća evropska konvencija o radu s mladima za glavni cilj je imala razrađivanje detalja Evropske agende za rad s mladima, poštujući njen politički okvir, i opisivanje narednih koraka, aktivnosti i mjera koje će biti poduzete u sklopu Bonskog procesa. U Završnoj deklaraciji zabilježena su promišljanja učesnika koja mogu poslužiti kao motivacija i smjernice za zajednicu prakse širom Evrope u toku Bonskog procesa. Završna deklaracija također poziva na jaču političku opredijeljenost na svim nivoima za održavanje, razvoj i uvođenje novih pristupa u radu s mladima širom Evrope.
Završna deklaracija direktno se obraća zajednici prakse u radu s mladima u Evropi kao važnoj, aktivnoj i odgovornoj interesnoj strani u sklopu Bonskog procesa. Zajednice prakse definirane su kao proces društvenog učenja u kojem “osobe koje imaju zajednički interes na određenom polju sarađuju tokom dužeg perioda, dijele ideje i strategije, nude rješenja i uvode inovacije”.
Zajednica prakse u radu s mladima mora biti u potpunosti inkluzivna i uključivati sve vrste rada s mladima, bez obzira na format koji se koristi, i sve vrste omladinskih radnika, bili oni plaćeni ili volonteri, profesionalni omladinski radnici, oni koji se omladinskom radu posvećuju kratkoročno ili djelimično, koji imaju formalno ili neformalno obrazovanje i svi koji djeluju u bilo kojoj od 50 zemalja učesnica Konvencije.
Institut za razvoj mladih KULT uradio je nezvanični prijevod Treće evropske konvencije o radu s mladima na bosanski jezik, a kompletan tekst dostupan je na ovom linku.
Zajednica prakse u radu s mladima uključuje: omladinske radnike i mlade lidere, voditelje programa, nositelje projekata, akreditirane i nezavisne organizacije koje se bave radom s mladima, trenere, istraživače, edukatore omladinskih radnika, lokalne zajednice i općine, nacionalne agencije za Erasmus+ Youth i Evropske snage solidarnosti, predstavništva mladih, mlade ljude i donosioce politika na svim nivoima vlasti.
(mladi.org)

Posljednji postovi