Zdravko i Bojana- od hobija do posla iz snova

Zdravko i Bojana Grbić iz Prijedora u svojoj radionici već nekoliko godina proizvode didaktičke igračake, dekorativne i upotrebne predmete te ručno rađene sapune, od prirodnih sastojaka i materijala.
Kreativnosti vam ne manjka, no kako je sve krenulo?
Kreativnim radom kao hobijem se bavimo već dugo vremena na razne načine i to nam je jedna od zajedničkih aktvinosti u kojoj uživamo, a koja nam daje mogućnost ličnog izražavanja i osjećaja slobode. Osnivanjem Inideja radionice želimo da svoj kreativni rad podignemo na viši nivo i od hobija napravimo svoj posao iz snova.
Šta vas inspiriše prilikom stvaranja vaših raznih kolekcija?
Inspiracija nam dolazi iz želje da imamo svoje proizvode koje smo sami kreirali i svojim rukama napravili, suština svega je dati stvarima vlastiti pečat.
Postali ste poznati po proizvodnji didaktičkih igračaka. Šta vas je privuklo toj ideji?
Didaktičke igračke su nam dale mogućnost da svoju kreativnost kanališemo u nešto što će pomoći djeci da razviju svoju kreativnost i intelektualne sposobnosti.

Koje se sve vještine stvaraju u igri sa takvim igračkama?

Drvene igračke su izrađene od prirodnog materijala koji je topao na dodir i zbog toga prihvatljiviji od plastike, kod predškolske djece podstiču razvoj motorike, logičkog razmišljanja, uče osnovnim oblicima i bojama dok kod školske djece pomažu kod savladavanja gradiva i omogućavaju brže učenje.
Na koji način obrađujete svoje proizvode?
Za izradu igračaka koistimo tehnologiju laserskog rezanja, različite vrste drveta i drvenih proizvoda kao i boje na vodenoj bazi koje su zdravstveno bezbijedne i namjenjene za bojenje igračaka.
Što vaša kreativna radionica još nudi i stvara?
U zadnje vrijeme su nam hit kućice za lutke, imamo cijelu kolekciju, zatim tu su personalizovani pokloni i dekoracije, dekorativni i upotrebni predmeti, suveniri, promotivni materijali, ručno rađeni sapuni od prirodnih sastojaka.
Ove godine ste otvorili i trgovinu sa vašim proizvodima. Da li razmisljate i o širenju ponude edukativnih igračaka?
Naravno, to je prirodan slijed, ideja ne manjka samo moramo unaprijediti proizvodnju kako bi mogli raditi veće serije i povećati proizvodnju.
(Autorica: Svjetlana Panić/mionama.ba)