Životna priča Petrove mame: Film “Autizam, majka i dijete”

Ljiljana Đukić u filmu govori o iskustvima sa kojima su se ona i njen sin Petar susreli nakon otkrivanja prvih simptoma autizma.
U dokumentarnom filmu “Autizam, majka i dijete” predstavljena je životna priča dječaka Petra i njegove majke Ljiljane Đukić iz Slatine kod Banjaluke.
Dokumentarni film “Autizam, majka i dijete” - YouTube
Đukić u ovom dokumentarcu govori o prepoznavanju simptoma autizma kod Petra, ali i o iskustvima sa kojima su se ona i njen sin kasnije susretali. Film je nastao u okviru projekta “Osobe s autizmom – žrtve društvene nebrige” koji provodi magazin Gracija.
“Film govori o svemu što prolaze roditelji poput Ljiljane, o strahovima, preprekama, obeshrabrujućim dijagnozama, spoznajama da morate sami, da ne znate hoćete li to moći sami, bez podrške sistema, da li ćete finansijski uspjeti da se izborite sa svim troškovima, o nerazumijevanju i stigmi, o društvu koje diskriminira sve svoje drugačije pripadnike”, kaže Mersiha Drinjaković, koordinatorica projekta i urednica magazina Gracija.
Drinjaković priča da su se od početka ovog projekta redakciji Gracije samovoljno počeli javljati roditelji djece autističnog spektra koji su željeli ispričati svoje priče i probleme sa kojima se susreću. Na taj način su došli do Ljiljane Đukić čija su životna iskustva ispričana u filmu za koji Drinjaković kaže da je doprinio razumijevanju “ove toliko marginalizirane i same sebi prepuštene grupe”.
“Ono što je Ljiljana podijelila s nama i našom publikom je višestruko korisno, za sve roditelje koji su u sličnoj situaciji, da im se, na neki način, skrati procedura, tamo gdje je to moguće, kako bi ostvarili svoja prava, ili sami sebi pomogli na lakši način”, kaže Drinjaković.
Drinjaković dodaje da su brojne pozitivne reakcije publike na film pokazale da sve dok se ovakve i slične priče objavljuju u pisanoj ili videoformi “postoji nada da ćemo nešto, zajednički, i promijeniti”.
Autorski tim filma čine scenaristica i vanjska saradnica Ilvana Resić, koordinatorica projekta Mersiha Drinjaković i asistentica na projektu Belma Pećanin.
Videoprodukciju filma potpisuje Multimedijalni studio Spektroom, a struči saradnik u filmu je reditelj Dino Mustafić.
Projekat “Osobe s autizmom – žrtve društvene nebrige” realizovan je u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno s Otvorenom mrežom uz finansijsku podršku USAID-a.
Dokumentarni film “Autizam, majka i dijete” možete pogledati ovdje.