ZVJEZDANA VUKAJLOVIĆ: Ko kaže da je matematika bauk?

Zvjezdana je, zapravo, zaljubljenik u svoju matematiku i informatiku i sve ono što se uz pomoć tih nauka može otkriti i postići. A toga je, kaže, mnogo više nego što se može i zamisliti.

„Kad sam taj fakultet upisivala nisam imala ideju šta ću tačno raditi, u stvari, mislim da je niko od nas tada nije imao. Znali smo da je matematika opšte znanje, a tek kasnije smo otkrivali da je to znanje primjenjivo u mnogim oblastima. A zašto je to tako? Zato što vas matematika nauči da logički razmišljate i analizirate procese. Zahvaljući tome možete razumjeti poslovni proces bilo koje kompanije “, objašnjava Zvjezdana.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dokaz za to je i njena pozicija u kompaniji koja se bavi informacionim tehnologijama. Zvjezdana je baš tu pronašla savršeni spoj matematike, biznisa i tehnike. I ujedno uspjela da nam objasni šta je to BI konsultant.
„Mi se bavimo poslovnim izvještavanjem, tačnije, pravimo sistem za poslovne korisnike kako bi oni mogli da kreiraju sopstvene izvještaje o poslovanju. To, između ostalog, podrazumijeva mnogo analitike i rada sa klijentima, što našem poslu daje dodatnu dinamiku“, kaže Zvjezdana.
Još nešto važno treba reći o BI konsultantima – malo ih je u toj branši, pa su i traženi na tržištu. A kad postanu vrsni u svom poslu, svijet je njihov.
„Ja zaista ne planiram da idem odavde, iako sam sigurna da bih mogla da nađem posao gdje god da odem, zahvaljujući svemu što sam naučila u Prointeru. Mi trenutno radimo na sjajnim projektima i stičemo zanje i iskustvo koje se malo gdje može steći. U pitanju su svjetska rješenja i to iskustvo je primjenjivo bilo gdje na zemaljskoj kugli“,  tvrdi Zvjezdana.
U privatnom životu – još jedno neprocjenjivo iskustvo. Zvjezdana je majka dvoje djece koja su, kaže, savršen balans, naročito u danu kad posla bude preko glave. Mada ona i takav dan voli, čak i ako je ponedjeljak.
A što se hobija tiče, i na tom mjestu je matematika. Pa neka se sad neko usudi da kaže da je ta nauka jedan veliki bauk.
(manager.ba)