19. Međunarodni festival pozorišta za djecu – BANJA LUKA 2020.

Ovaj, inače jedan od najprestižnijih međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu, predstaviće banjalučkoj publici najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.
Epidemija virusa korona i vanredne okolnosti u kojima funkcioniše cijeli svijet, zaustavila je mnoge vrhunske događaje iz svijeta umjetnosti, ali su ovi problemi sa druge strane proizveli i nove linije komunikacije i zajedništva, kojom su umjetnici solidarno odlučni u uzajamnoj podršci.
Tako su i kolege iz Španije, Češke, Bugarske i Poljske prihvatili  prijedlog direkcije banjalučkog Festivala da se snimak njihovih predstava projektuje na platnu, na Maloj sceni Dječijeg pozorišta.
Oni, naime, zbog epidemioloških standarda vezanih za međunarodna putovanja, neće  doći u Banja Luku, ali će “stići” njihove predstave. Riječ je o predstavama „Celeste” Pozorišta Luz Mikro u Punto, Sijera, Španija, “Avanture medvjedića”,  Pozorišta “Lalka”, Varšava, Poljska,  “Uspavana ljepotica”, Pozorišta  “Drak”,  Hradec Kralove, Češka Republika i „Snježana i sedam patuljaka“, Lutkarskog pozorišta “Georgi Mitev”, Jambol, Bugarska.
Sve predstave su u takmičarskom programu Festivala i ocjenjivaće ih međunarodni žiri u sastavu: prof dr Branka Rudman, dramaturg iz Zagreba (Hrvatska), Vladan Đurković,  redite , direktor Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, (Srbija) i Aleksandra Spasojević, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koji će  dodijeliti nagrade: Gran-pri odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.
Svečano otvaranje Festivala je 6. oktobra 2020. godine u 19 časova, nakon čega će biti izvedena i prva takmičarska predstava –  „Guliver“, u izvođenju Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda.
Potom slijede predstave  “Na vukovom tragu”,  Pozorišta mladih, Novi Sad, Srbija ,  “Na tragu” Gradskog kazališta “Zorin dom”, Karlovac, Hrvatska ,  “Pinokio”, Lutkovnog gledališča, Maribor, Slovenija,  “O nježnosti”, ·Pozorišta lutaka, Mostar,  „Flekavac”,  Gradskog kazališta lutaka, Rijeka, Hrvatska, “Tobija” Pozorišta mladih, Sarajevo i  “Divlji labudovi”,  Pozorišta lutaka Niš, Srbija.
Selektor ovogodišnjeg Festivala, Slobodan Perišić ističe da je uz sve okolnosti i činjenicu da će 8 predstava biti izvedeno uživo, a 4 će biti projektovane na Maloj sceni, u potpunosti zaokružena njegova vizija ovogodišnjeg Festivala, naročito zbog novih lutkarskih rukopisa iz Španije i Češke, koji će se prvi put naći na repertoaru Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banja Luci.
Selekcija 19. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu - Dječije pozorište Republike Srpske
I ovogodišnji Međunarodni festival pozorišta za djecu datumom je vezan  uz Međunarodnu nedjelju djeteta i posebnu misiju ima u smislu edukacije djece i mladih, jačanju postojeće i stvaranju nove pozorišne publike. Osim prikazivanja najvrijednijih i umjetnički  najrelevantnijih scenskih ostvarenja za djecu iz domaće i međunarodne produkcije, Festival posjetiocima nudi “pogled na druge”, kako bi najmlađa publika razvijala osjećaje za umjetnost, za vrijedno i lijepo, a koje već baštini uz svoje “domaće” pozorište.
Kako ove godine za Festival  neće biti organizovanih, školskih posjeta, sve predstave će se igrati za građanstvo, u terminu od 18, odnosno 19 časova. Cijena ulaznice je 5 KM.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i Grada Banja Luka.
Poruka Dječijeg pozorišta upućena teatrima učesnicima
“Poštovane kolege, dostavljamo vam repertoar ovogodišnjeg, 19. Međunarodnog pozorišta za djecu Banja Luka 2020., koji će se održati od 6. do 12. oktobra 2020. godine.
Svjetska pandemija virusa korona jeste zaustavila optimizam i onemogućila da se uživo sretnemo sa svim kolegama, ali je najvažnije da zastave našeg Festivala budu visoko na jarbolu umjetnosti. Hvala vam što ste svojim stavovima i odlukama podržali našu odlučnost da Međunarodni festival pozorišta za djecu i devetnaesti put bude simbolička kopča lutkara Evrope kojom ćemo svi zajedno učiniti sve za djecu. U misiji za djecu i svijet djetinjstva u kojem se riječ umjetnost piše uzvišeno velikim slovima, naš Festival će i ove godine ostvariti svoj plemeniti cilj. Hvala vam!”
(mreza-mira.net)