Aida ruši predrasude: Mlada, uspješna i ambiciozna

Aida je osvojila nagradu na prvom BiH Art Forumu, koji se održao Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Forum je otvorio njen dokumentarni film “Ulica snova”, mlade kakanjske autorice. Ovaj film je pobijedio na konkursu Kultura i moj grad, koji je vodio Bahrudin Srebrenica, suosnivač BiH Art Foruma i student režije u Švedskoj

Jedno od troje romske djece školskog uzrasta još uvijek ne ide u osnovnu školu. Kako romska djeca nastavljaju rasti, šanse da pohađaju srednju školu su sve manje jer će samo jedno od četiri imati pristup obrazovanju, govore istraživanje Unicefa koje je provedeno u Bosni i Hercegovini.

Da nije sve tako crno pokazuje primjer mlade Aide Vehabović iz Kaknja.
Pored školovanja, Aida se više nego uspješno bavi i glumom o čemu svjedoče i brojne nagrade.
“Glumom se bavim već sedam godina. Naravno, moj prvi cilj je da završim srednje obrazovanje. Nakon toga želim nastaviti školovanje, na Pravnom fakultetu ili na Akademiji. Imam tri godine da razmislim, da vidim gdje će me put odvesti”, rekla nam je Aida.


Iako je kroz svoj život nailazila je na brojne primjere diskriminacije, uvijek gleda prema naprijed. Najviše ističe podršku koju je imala od roditelja.
“Roditelji me podržavaju u svakom smislu. Uz mene su uvijek, pričamo o svemu svaki dan. Razgovaramo o svim temama, ne samo o školi”, dodaje Aida.
Skromna Aida nije željela da previše govori o svojim uspjesima. O njoj nam je govorio Mirza Bajramović, saradnik za scenske djelatnosti JU KSC Kakanj.
“Aida iza sebe ima pet urađenih pozorišnih predstava. Ima jak senzibilitet, osjeti se njena empatična nota. Do sada sve što je radila, ono što je za glumca možda i najvažnije, radila je iz sebe. Od nagrada bih istakao njenu glumu u pozorišnoj predstavi “Pozdravi nekog” koju smo radili 2019. godine, kada je na Internacionalnom festivalu edukativnog teatra u Zenici osvojila nagradu za najbolju glumicu”, rekao nam je između ostalog Bajramović.

Aida je osvojila i nagradu na prvom BiH Art Forumu, koji se održao Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Forum je otvorio njen dokumentarni film “Ulica snova”. Ovaj film je pobijedio na konkursu Kultura i moj grad, koji je vodio Bahrudin Srebrenica, suosnivač BiH Art Foruma i student režije u Švedskoj.
Sva dostupna istraživanja, statistički, iskustveni i anegdotski dokazi opravdavaju kategorizaciju Roma od strane Evropske komisije, kao najugroženije manjine u BiH. Procjene o broju Roma koji žive u BiH kreću se od 25.000 do 80.000. Većina romskih porodica u BiH zarobljene su u začaranom krugu siromaštva za čije razbijanje su potrebne značajna i dugoročna ulaganja.
U Općini Kakanj, po posljednjim podacima, živi oko 2.500 pripadnika romske populacije. Iz Općine ističu kako zapošljavanje Roma i Romkinja postiču stipendiranjem učenika i studenata, tako što svaki učenik i student romske nacionalnosti direktno ostvaruje pravo na stipendiranje bez bodovanja, kao i finansiranjem nabavke udžebenika i školskog pribora. Konstatuju da jedino obrazovani Romi mogu da konkurišu na radna mjesta.
Pored toga što su prema svim podacima najočitije diskriminirana grupa na tržištu rada, prisutna je i diskriminacija u sektoru stambenog zbrinjavanja. U Općini Kakanj posljednjih godina mnogo su uradili da se ta situacija promijeni.

“Problemom zbrinjavanja Roma ozbiljnije smo se počeli baviti još 2012. godine. Između ostalog i stambenim zbrinjavanjem romskih porodica. Do sada je realizovano i izgrađeno sedam stambenih zgrada, u kojim je smješteno 50 romskih porodica”, kazali su nam iz Općine Kakanj.
Kakva je situacija na terenu provjerili smo i u naselju Varda u Kaknju, gdje živi većina romskog stanovništva. Kao i u svim segmentima našeg života bilo je zadovoljnih i nezadovoljnih novim načinom stambenog zbrinjavanja.
U Kaknju se nastavljaju projekti stambenog zbrinjavanja, a u Općini Kakanj uputili su savjet i drugim općinama u BiH, kako pristupiti rješvanju ovog problema, koji možete pogledati u videu.
Jedan od ključnih izazova za smanjenje isključenosti i povećanje sigurnosti Roma jeste mijenjanje svijesti građana kao i mijenjanje svijesti onih na vlasti, kako bi prestali doživljavati Rome kao pasivnu i problematičnu populaciju jer su Romi, isto kao i svi, ljudi sa snovima o boljem sutra za sebe i svoje porodice, sa željama i nadanjima, a ponajprije s ljudskim dostojanstvom i pravom da budu poštovani.
Opširnije o svemu pogledajte u videoprilogu, kao i poruku koju je Aida uputila mladim osobama u našoj zemlji.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=IIINnxEinFQ]

(fokus.ba)