3 razloga zašto što prije treba posjetiti nacionalni park Sutjeska

Za mnoge je putovanje Bosnom i Hercegovinom putovanje kroz vrijeme, kroz njenu bogatu povijest, čudesne građevine i prirodne ljepote. Upravo zbog toga smo kroz ovaj članak odlučili sjediniti sve navedene stavke i preporučiti vam jedinstven doživljaj, bilo da prvi put posjećujete ili želite iznova prisjetiti se prelijepih lokacija koje krije Nacionalni park Sutjeska. Najstariji i ujedno najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini, koji po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama nosi epitet dragulja naše zemlje, je Nacionalni park Sutjeska.


Na njegovim temeljima dom je našao i najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2386 metara), kao i jedna od posljednjih preostalih prašuma u Evropi, prašuma Perućica. Ukoliko ste na svoju travel listu planirali posjete predivnim zelenim pašnjacima, impresivnim stijenama i vodopadu, onda je Nacionalni park Sutjeska vaša sljedeća destinacija.
Raj planinara sa očaravajućom prirodom na jugu Bosne i Hercegovine, blizu granice sa Crnom Gorom, kao park utemeljen je 1962. godine, a često ga zasluženo nazivaju i Josemitima Balkana.

Predstavljamo vam tri razloga zbog kojih se nacionalni park Sutjeska smatra savršenim mjestom za vašu sljedeću vikend destinaciju.
NAJVIŠI VRH BOSNE I HERCEGOVINE – MAGLIĆ


Uspon na Maglić je popularna dnevna šetnja gdje ćete do vrha proći preko nebrojanih planinskih predjela, cvjetnih livada sa mnoštvom boja, pašnjaka, brojnih grebena i visova, a uz malo sreće u daljini možete ugledati i životinjice koje vjerovatno imaju najljepše skrovište o kojem ćete više saznati ispod.
PERUĆICA I VODOPAD SKAKAVAC

U sklopu Nacionalnog parka Sutjeska sakriven je najveći i najočuvaniji prašumski rezervat u Evropi – prašuma Perućica. Spomenik prirode, prašuma Perućica sa svojom neprocjenjivom biološkom vrijednošću, smještena je između planinskih vrhova Maglića i Volujka. Ovaj predivni prostor skriva brojne endemske vrste i prekrasne pejzaže, a vodopad Skakavac koji se u njenom srcu obrušava sa više od sedamdeset metara zaista je #breathtaking, a vjerujemo da će vam se dopasti i činjenica da ova najbolje čuvana turistička tajna u Europi sa pravom je nazvana “pluća Evrope” jer njeguje stabla koja su stara više od tristo godina.

SPOMENIK DOLINA HEROJA

Veliki dio jugoslavenske povijesti su masivni spomenici koje možete pronaći u čitavoj Bosni i Hercegovini, ali visoka isklesana betonska krila sa Tjentišta su vjerovatno najimpresivnije izdanje od svih koja se uzdižu iznad zemlje, reinterpretiraju stvarnost i predstavljaju spomenik sjećanja na burnu povijest regije. Memorijalni kompleks Tjentište podignut je 1943.godine i smješten je između planina i na prekrasnoj rijeci Sutjesci.

Izvor:hocu.ba