8 ZABAVNIH IGARA ZA DUŽU VOŽNJU AUTOM SA DJECOM-Dobra ideja i za one malo starije

Dalja putovanja autom za djecu mogu biti naporna i duga. Začinite ih maštovitim igrama i tako vrijeme u autu iskoristite za kvalitetno porodično druženje. Pripremili smo 8 prijedloga igara kojih se igramo sa svojom djecom ili smo se kao djeca igrali sa svojim roditeljima.


1. Detektiv ili Ko prvi pronadje /ugleda?
Otkrili smo da mlađa djeca uživaju u igri “Ko prvi pronađe ili ugleda” drvo, most, saobraćajni znak, crveni automobil, nešto plavo i slično. Bićete iznenađeni koliko dugo su najmlađi voljni da učestvuju u ovoj igri.
Za stariju djecu igru možete nadograditi tako da pobjeđuje ko npr. prvi ugleda deset crvenih auta.
Druga verzija igre može biti da jedan od igrača na primjer kaže, “Vidio sam nešto plavo”. Drugi trebaju otkriti šta je to.

2. Pričanje priče
Izmišljanje povezane priče može biti vrlo zabavno i zagarantovana je velika doza smijeha. Neko počinje rečenicom, drugi ponavlja prvu rečenicu i dodaje drugu. Dakle, igra se nastavlja sve dok jedan od igrača ne zaboravi da tačno ponovi priču koja je do tada stvorena.
Znate li kako posebno mlađu djecu zabavlja kada nastane priča o ljubičastom kokosu koji roni u plićaku i skija sa rozim kravama koje nemaju pancerice?
3. Pogađanje
Igra se tako da svaki učesnik odredi ulog – najavu. Npr, u naredne tri minute će iz suprotnog pravca proći devet zelenih automobila ili tri autobusa. Onaj ko bude najbliži najavi, pobjeđuje.

4. Kalodont i druge igre riječi
“Kalodont” je igra riječi, koju vjerovatno svi znaju. Pogodna je za nešto stariju djecu.
Igra se tako da neko kaže riječ, a igrač nakon njega mora pronaći riječ na poslednja dva slova riječi prethodnog igrača.
Kada neko izgovori riječ kalodont, on je pobjednik. Igrač iza njega neće pronaći riječ koja počinje sa “nt”. Smišljanje riječi također može biti ograničeno na vrijeme.
Ima mnogo igara riječi. Svi znaju igru “pronaći riječ na A prije nego vrijeme istekne” i tako dalje po abecedi. Za malo stariju djecu, dobra je ideja da na svako slovo u abecedi pronađu državu, grad, životinju, predmet.
Pravila igre mogu biti i takva da morate da nađete riječ koja se rimuje sa riječi koju je rekao prethodni igrač.

5. Zamislite osobu ili životinju
Jedan od učesnika zamisli osobu koju svi znaju. Drugi postavljaju pitanja, na primjer, “Ima li naočare, da li je star?” Osoba koja je zamišljala samo može odgovoriti sa da ili ne.
Igricu možete igrati na način da se učesnici mijenjaju i, na primjer, mogu postaviti samo 10 pitanja.
Igrica “Zamisli životinju” pogodna je za najmlađe. Oni vole životinje, već ponešto znaju o njima i kroz igru mogu još dosta da nauč od starijih.
6. Intoniranje pjesama
Jedan od učesnika intonira pjesmu. Onaj ko pogodi koja je pjesma je pobjednik, ali samo kada barem dio pjesme otpjeva glasno.
Naravno, i drugi mogu da mu se pridruže. Glasno pjevanje u autu donosi dobro raspoloženje ekipi na zadnjem sjedištu.

7. Igre sa registarskim tablicama
Postoji mnogo verzija igara povezanih sa registarskim tablicama. Jedna od njih je računska, gdje pobjeđuje onaj ko prvi sabere brojeve na registarskoj tablici automobila ispred vas.
Druga verzija je da pokušate ugledati automobil sa stranim tablicama.
8. Prstići
Naši najmlađi se ludo zabavljaju kada igramo igre sa prstima. Ili kada pjevamo pjesmice i tekst oponašamo rukama.
Ove igre su vrlo zgodne, ali smo prostorno ograničeni tokom vožnje i nažalost ne mogu svi putnici učestvovati. Najpogodnije su za putnike zadnjeg sjedišta.