AKCIJA: FILMS FOR FUTURE! – JAVNI POZIV ZA DOSTAVLJANJE KRATKIH DOKUMENTARNIH FILMOVA

Takmičenje dokumentarnog filma sa mladima za zaštitu životne sredine i ekološke promjene

Pod naslovom AKCIJA: FILMOVI ZA BUDUĆNOST! Institut francais i Goethe-Institut, u saradnji sa 16. Telemach Omladinskim Film Festivalom Sarajevo, organiziraju takmičenje ideja na temu zaštite okoliša i ekoloških promjena za mlade filmske stvaraoce u Bosni i Hercegovini. Učenici/ice iz BiH od 14 do 18 godina mogu se do 1. aprila prijaviti tako što će poslati kratki dokumentarni film (1-5 minuta) koji skreće pažnju na ekološke probleme u njihovom gradu i predstavlja načine rješavanja problema. Takmičenje finansira Francusko-njemački kulturni fond.

Autori/ice najboljih 12-15 filmova biće pozvani na 3-dnevnu radionicu krajem aprila sa dokumentaristima i predstavnicima ekoloških organizacija iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Francuske, na kojoj će se baviti temom okoliša, zaštite i ekoloških promjena te naučiti osnove filmskog stvaralaštva. Na kraju radionice učesnici/ice izlažu svoje scenarije, od kojih se 5 bira za implementaciju i dobija subvenciju za produkciju kratkog dokumentarnog filma.

Kratki dokumentarni filmovi će se producirati kao školski projekti pod vodstvom domaćih filmaša/ica i mentora/ica do kraja juna. Svi snimljeni filmovi bit će predstavljeni na 16. Telemach Omladinskom Film Festivalu Sarajevo u julu 2024.

Kultura i ekološke promjene

AKCIJA: FILMOVI ZA BUDUĆNOST! ima za cilj osvijestiti mlade ljude u Bosni i Hercegovini o posljedicama zagađenja okoliša i klimatskih promjena te važnosti zaštite okoliša za budućnost njihove zemlje i cijele planete kroz kulturno obrazovanje. Dokumentirajući ekološke probleme na filmu, oni daju doprinos zaštiti životne sredine i pozivaju gledaoce na akciju. Osim toga, projekat služi i za promociju mladih filmaša/ica i za objavljivanje 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Pošaljite svoju prijavu koja uključuje kratki film snimljen telefonom ili kamerom u trajanju od 1 do 5 minuta (poslan kao WeTransfer link) i dokument s Vašim imenom, prezimenom, datumom rođenja, mjestom prebivališta i sinopsisom filma od maksimalno 500 karaktera do 01. aprila (23:59) sa predmetom “AKCIJA: FILMOVI ZA BUDUĆNOST – Prijava“ na bewerbungen-sarajevo@goethe.de

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi javnog poziva, obratite se Ayli Korajac: ayla.korajac@goethe.ba